My Liantis

Personeelsbeleid 27 oktober 2021

Overheid verstrengt coronamaatregelen

De stijgende cijfers van de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames, zorgden ervoor dat het Overlegcomité op 26 oktober versneld bijeenkwam om de situatie te bespreken en maatregelen te treffen. Wat is de impact van de deze maatregelen op jou als werkgever? We vatten de belangrijkste nieuwigheden voor je samen.

Telewerk sterk aanbevolen

Heel belangrijk is dat er vanaf 29 oktober opnieuw sprake is van een sterke aanbeveling om je medewerkers weer te laten telewerken. Een begrip dat we nog kennen uit een vorige fase in de corona-aanpak. De overheid koos er dus niet voor om het telewerk weer te verplichten, maar door het gebruik van de woordencombinatie “sterk aanbevolen” lijkt het toch aangewezen om deze raad niet zomaar te negeren. Uiteraard geldt die aanbeveling niet voor jobs waarvoor dit onmogelijk is.

Mondmaskerplicht

Daarnaast geldt er vanaf 29 oktober een uitbreiding van de mondmaskerplicht. Voortaan moet je het mondmasker weer dragen in de binnenruimtes van:

  • Winkels en winkelcentra;
  • Zorginstellingen;
  • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheids- en gerechtsgebouwen;
  • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve en recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitness centra en sportcentra;
  • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
  • Erediensten.

De overheid stelt wel uitdrukkelijk dat de mondmaskerplicht niet geldt voor die plaatsen waar er al gewerkt wordt met het Covid Safe Ticket.

Covid Safe Ticket

En dat brengt ons naadloos bij de laatste maatregel die voor jou als werkgever belangrijk is: het uitgebreid verplicht gebruik van het Covid Safe Ticket (CST). Vanaf 29 oktober moet het CST al gebruikt worden voor indoor events vanaf 200 personen en voor outdoor events vanaf 400 personen. Bij dat gebruik van het CST vervalt de mondmaskerplicht.

Vanaf 1 november moet je het CST gebruiken in alle horecazaken en fitnesscentra van het ganse land. Belangrijk hierbij is dat de overheid vanaf 29 oktober expliciet een mondmaskerplicht voor het personeel voorziet.

Belangrijk: het Covid Safe ticket is momenteel niet van toepassing op werknemers. Voor hen gelden de maatregelen zoals terug te vinden in de generieke gids