My Liantis

Sociaal statuut 26 januari 2021

De coronacrisis: deze premies voorzien de gewesten

Naast de federale overheid, voorzien ook het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal premies voor zelfstandige ondernemers die getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis. Op welke premies kan je nog een beroep doen? Wij zetten ze voor jou overzichtelijk op een rij.

Vlaamse premies

 • Ondernemingen die verplicht moeten sluiten of nog steeds een serieus omzetverlies lijden, komen in aanmerking voor het nieuw Vlaams beschermingsmechanisme (10% omzet). De premie bestaat uit twee delen, voor verschillende periodes: 
  • Deel 1: voor de periode van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020 óf voor de periode van 19 oktober 2020 tot 15 november 2020. 
   → Deze aanvraagtermijn is intussen verstreken. 
  • Deel 2: voor de periode van 16 november 2020 tot 31 december 2020.
   → Aanvraag mogelijk van 4 januari tot 15 februari 2021.

Recent werd beslist dat deze premie ook voor januari en voor februari 2021 zal kunnen worden aangevraagd, onder dezelfde voorwaarden. Meer informatie over die verlenging volgt.

 • Er komt een Globalisatiepremie voor ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020 minstens 70% of 90% omzetverlies hebben. De steun bedraagt 10% van de omzet behaald in de laatste drie kwartalen van 2019. Eerder uitbetaalde premies worden van het totale bedrag afgetrokken. 

Deze premie wordt nu uitgewerkt en kan dus nog niet aangevraagd worden. In januari brengt VLAIO hierover meer nieuws.

 • Het Vlaamse Gewest voorziet ook andere steunmaatregelen. Ga naar de website van VLAIO om alle mogelijke oplossingen te bekijken.
   

Waalse premies

 • Een premie bij omzetverlies voor sectoren die vandaag nog steeds ernstige hinder ondervinden door de crisis (discotheken, toeristisch stadsvervoer, evenementen, markt- en straathandel …) De premie bestaat uit een directe tussenkomst (van 30%) in het omzetverlies, met een plafond op basis van het aantal VTE’s. 

→ Aanvraagtermijn verlengd tot en met 31 januari 2021.

→ Aanvraag mogelijk tot en met 31 januari 2021.

 • Schadeloosstellingen voor vzw’s. Het gaat om vzw’s met economische activiteiten in door de crisis getroffen sectoren en om NPI’s in sectoren die verplicht zijn gesloten (sinds 19 oktober 2020 of 2 november 2020). 

→ Nog geen aanvraagtermijn bekend.

Premies in Brussel

 • Een premie voor zogenaamde ‘niet essentiële’ handelszaken en sectoren die moesten sluiten op basis van de beslissingen van het Overlegcomité van 30 oktober 2020 (tot 5.000 euro in functie van de vaste kosten en het omzetverlies van de onderneming).
  → Nog geen aanvraagtermijn bekend.
 • Het gewest voorziet ook een hele reeks andere maatregelen om de financiële druk voor zelfstandigen te verlichten (bv. opschorting van stadstaks, overheidsgaranties op bankleningen, proxilening, leningen tegen verlaagde rentevoet voor de horeca …) Alle informatie is terug te vinden op de website van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 • Naast de gewestelijke steun verlenen ook sommige Brusselse gemeenten premies. Dat kan je navragen bij jouw gemeente.