My Liantis

Sociaal statuut 07 juni 2022

De coronacrisis: deze premies voorzien de gewesten

Naast de federale overheid, voorzien ook het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal premies voor zelfstandige ondernemers die getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis. Op welke premies kan je nog een beroep doen? Wij zetten ze voor jou overzichtelijk op een rij.

Vlaamse steunmaatregelen

  • Het corona globalisatiemechanisme. Ondernemingen die in 2021 door de coronamaatregelen zwaar omzetverlies leden, kunnen in aanmerking komen voor deze steun.

→  Een aanvraag indienen is mogelijk tot en met 13 juni, 20.00 uur.

  • Een overbruggingslening. De lening (met een rente van 1%) kan gebruikt worden voor investeringen in ventilatie, luchtkwaliteit, maar ook om voorraden te vernieuwen of vaste kosten te dekken, zoals handelshuur.

Ga naar de website van VLAIO om alle mogelijke oplossingen te bekijken.

Waalse premies 

→ Een aanvraag indienen is mogelijk tot en met 31 mei 2022.

Goed om te weten: het Waals Gewest kent in het kader van de heropening van onder andere de kapperszaken, restaurants en schoonheidsinstituten, ook een premie toe om de hervatting van de alternerende beroepsopleidingen te ondersteunen. 

Het Waalse Gewest voorziet nog enkele andere ondersteunings- en financieringsmaatregelen voor ondernemingen en zelfstandigen:

Naast deze gewestelijke financiële steunmaatregelen, voorziet ook de Federatie Wallonië-Brussel steunmaatregelen voor de culturele en de sportsector.

Bel voor meer informatie het telefoonnummer ‘1890’ of bezoek de website van de Waalse overheid. Psychologische hulp is ook beschikbaar via het gratis telefoonnummer 0800/300.25.

Premies in Brussel

  • Een garantiefonds voor de evenementensectoren. Dit fonds dekt een deel van de financiële verliezen van organisatoren van evenementen. Concreet gaat het over evenementen die plaatsvinden tussen 20 januari en 31 oktober 2022. Enkele voorbeeldsituaties die in aanmerking komen:
    • annulering van evenementen (maximaal 30% van het globale budget van het evenement),
    • uitstel van evenementen (90% van de uitgaven die niet kunnen worden overgedragen),
    • beperkingen qua bezoekersaantallen om gezondheidsredenen (100% van de terugbetaling van tickets).

De steun bedraagt maximaal 150.000 euro, of 750.000 euro per onderneming als er meerdere evenementen, georganiseerd door dezelfde onderneming, moeten worden gedekt.

→ Aanvraag in te dienen tot en met 31 mei 2022. 

  • Een “herstelpremie 2022” voor de discotheken, de evenementen, de restaurants en cafés en sommige van hun leveranciers, het toerisme, de sport en het personenvervoer (taxi's), met een omzetverlies van ten minste 60%. De bedragen van deze premie variëren naargelang van het percentage van het omzetverlies en het aantal voltijdsequivalenten, met een maximum van 15.000 euro.

→ Beschikbaar tot en met 16 juni 2022.

Beschikbaar tot en met 26 juni 2022.

Het gewest voorziet ook een hele reeks maatregelen om de financiële druk voor zelfstandigen te verlichten:

Daarnaast wordt de premie voor startende zelfstandigen (‘zelfstandigenpremie’) opgetrokken van 4.000 tot 4.750 euro voor elke zelfstandige activiteit die ingaat tussen 1 september 2020 tot en met 31 december 2021 (toegankelijk voor zelfstandigen die voorheen als werkzoekenden waren ingeschreven bij Actiris).

Het Brussels Gewest biedt nog andere steunmaatregelen aan. Bel het telefoonnummer 1819 of surf naar 1819.be voor meer informatie. Psychologische hulp is ook beschikbaar via het gratis telefoonnummer 0800/300.25.

Naast deze gewestelijke financiële steunmaatregelen, voorziet ook de Federatie Wallonië-Brussel steunmaatregelen voor de culturele  en de sportsector

Ook sommige Brusselse gemeenten verlenen premies. Dat kan je navragen bij jouw gemeente.