My Liantis

Sociaal statuut 15 september 2021

De coronacrisis: deze premies voorzien de gewesten

Naast de federale overheid, voorzien ook het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal premies voor zelfstandige ondernemers die getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis. Op welke premies kan je nog een beroep doen? Wij zetten ze voor jou overzichtelijk op een rij.

Vlaamse premies

 • Het Vlaams beschermingschanisme bestaat sinds oktober 2020 en was gedurende de maanden oktober 2020 tot en met juni 2021 gericht op ondernemingen die verplicht moeten sluiten of nog steeds een serieus omzetverlies leden. Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme af. Voor de maanden juli, augustus en september 2021 is er nog gerichte steun aan sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen: discotheken, feestzalen, hotels, bepaalde ondernemers in de eventsector, en ook reisbureaus, reisorganisatoren en autocarondernemingen.

  De premie houdt 10% van de normale omzet in, als je kan aantonen dat er 60% omzetverlies is. Meer informatie vind je terug op de website van Vlaio.

  → Deze premie kan je aanvragen vanaf 15 oktober 2021.

 • Globalisatiepremie voor ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020 minstens 60% omzetverlies hebben. De steun bedraagt 10% van de omzet behaald in de laatste drie kwartalen van 2019. Eerder uitbetaalde premies (bijvoorbeeld het Vlaams Beschermingsmechanisme) worden van het totale bedrag afgetrokken. 

       → Deze premie kan je tot en met 30 september 2021 aanvragen.

 • Een corona-omboekingspremie voor organisatoren van evenementen (georganiseerd in de periode 13 maart 2020 tot en met 30 juni 2021) op het gebied van kunst, amusement of recreatie in België en voor organisatoren van beurzen en congressen of een gespecialiseerd ticketingbedrijf die omboekingen hebben moeten doorvoeren.

       → Nog niet beschikbaar. De definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering is nog vereist.

Het Vlaamse Gewest voorziet ook andere steunmaatregelen:

Ga naar de website van VLAIO om alle mogelijke oplossingen te bekijken.

Waalse premies

 • Een veerkrachtmechanisme voor zelfstandigen in hoofdberoep en kmo's die sinds maart 2020 het hardst getroffen zijn. Dit is een premie van maximaal 15% van de omzet van 2019 (begrensd volgens de grootte van het omzetverlies en het aantal VTE’s).   

 → Beschikbaar vanaf 25 augustus tot en met 24 september 2021.

 • Een B2B ‘Reca cascade’ mechanisme, gericht op de onrechtstreekse leveranciers van de horeca. De premie bedraagt 15% van de omzet van 2019 voor elk in aanmerking komend kwartaal (begrensd volgens de grootte van het omzetverlies en het aantal VTE's).

→ Beschikbaar vanaf 23 augustus tot en met 22 september 2021.

Goed om te weten: het Waals Gewest kondigt ook een steun aan voor de hervatting van de alternerende beroepsopleidingen in het kader van de heropening van o.a. de kappers, restauranthouders en schoonheidsinstituten. Deze premie zal binnenkort beschikbaar zijn.

Het Waalse Gewest voorziet nog enkele andere ondersteunings- en financieringsmaatregelen voor ondernemingen en zelfstandigen:

Naast deze gewestelijke financiële steunmaatregelen, voorziet ook de Federatie Wallonië-Brussel steunmaatregelen voor de culturele en de sportsector.

Bel voor meer informatie het gratis telefoonnummer ‘1890’ of bezoek de website van de Waalse overheid. Psychologische hulp is ook beschikbaar via het gratis telefoonnummer 0800/300.25.

Premies in Brussel

 • Een relancepremie voor:
  • de RECA-sector en zijn toeleveranciers
  • de discotheken
  • de evenementen-, cultuur, sport- en toeristische sector

De bedragen worden vastgesteld op basis van het percentage omzetverlies en het aantal VTE’s

→ Beschikbaar vanaf midden oktober 2021.

Voor hotels en aparthotels bestaat de steun uit een premie van 1.100 euro per kamer. Ook voor andere toerismeverblijven en jeugdherbergen is een premie voorzien.

→ Beschikbaar vanaf midden oktober 2021.

Het gewest voorziet ook een hele reeks andere maatregelen om de financiële druk voor zelfstandigen te verlichten:

Daarnaast wordt de premie voor startende zelfstandigen (‘zelfstandigenpremie’) opgetrokken van 4.000 tot 4.750 euro voor elke zelfstandige activiteit die ingaat tussen 1 september 2020 tot en met 31 december 2021 (toegankelijk voor zelfstandigen die voorheen als werkzoekenden waren ingeschreven bij Actiris).

Alle informatie is terug te vinden op de website van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het Brussels Gewest biedt nog andere steunmaatregelen aan. Bel het gratis telefoonnummer 1819 of surf naar 1819.be voor meer informatie. Psychologische hulp is ook beschikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 20 118 (RSVZ).

Naast deze gewestelijke financiële steunmaatregelen, voorziet ook de Federatie Wallonië-Brussel steunmaatregelen voor de culturele  en de sportsector . 

Ook sommige Brusselse gemeenten verlenen premies. Dat kan je navragen bij jouw gemeente.