My Liantis

Welzijn op het werk 05 juli 2018

Provikmo stapt mee in Vlaams project rond exoskeletten

Exoskeletten zijn gerobotiseerde verlengstukken van ons lichaam. Ze helpen logistieke werknemers om zware lasten te tillen of repetitieve handelingen te stellen. Heel wat bedrijven uit de logistieke sector tonen interesse voor deze nieuwe technologie. Tot op heden is er echter weinig geweten over het effect van exoskeletten op het medisch welzijn van werknemers. Provikmo wil deze leemte opvullen en stapt daarom mee in een proefproject van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL).

Concreet zal Provikmo vier pilootbedrijven volgen die bereid zijn om in totaal met een zevental exoskeletten te experimenteren. We zullen de betrokken werknemers van dichtbij observeren. We stellen daartoe een uitgebreid meetprogramma samen waarbij we hun spierspanning monitoren en hun werkhouding analyseren. Op die manier hopen we de kennis rond het gebruik van exoskeletten verder uit te breiden.

Het proefproject van het VIL loopt nog tot het eind van dit jaar. In maart 2019 volgt een slotcongres. Provikmo zal tijdens dat event alle resultaten uit het meetprogramma presenteren. Alle details omtrent het project kan je nalezen via de website van het project.