Recht op klein verlet voor vaccinatie is verlengd en uitgebreid

Sinds 12 januari 2022 is de nieuwe regelgeving van kracht die de wet rond klein verlet voor vaccinatie uitbreidt én verlengt tot 30 juni 2022. Zo kunnen werknemers nu ook vaccinatieverlof opnemen om hun minderjarig kind te begeleiden naar het vaccinatiecentrum.

2 minuten leestijd Verloning personeel 27 januari 2022

Verlenging tot 30 juni 2022

Als een werknemer zich laat vaccineren tijdens de arbeidsuren heeft hij tijdens zijn afwezigheid recht op klein verlet voor de tijd die nodig is om zich te laten vaccineren. Dit is niet alleen de tijd van het vaccineren zelf, maar ook de verplaatsingstijd naar het vaccinatiecentrum. Dit recht was geldig tot 31 december 2021, maar werd nu verlengd tot 30 juni 2022.

Uitbreiding van bestaand recht op klein verlet

Sinds 12 januari 2022 heeft een werknemer nu ook recht op klein verlet voor de tijd die nodig is om een minderjarig, inwonend kind te begeleiden naar het vaccinatiecentrum. Woont de werknemer samen met de andere ouder van het kind? Dan kan slechts één van hen het recht op klein verlet voor de vaccinatie van het minderjarig kind opnemen. Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor een inwonend adoptiekind, inwonend pleegkind of een inwonend kind dat onder wettelijke voogdij van de werknemer is geplaatst. Ook voor meerderjarige personen met een handicap of meerderjarigen onder voogdij kan de werknemer vaccinatieverlof opnemen, ongeacht of het om zijn eigen kind gaat of om iemand over wie hij het wettelijk voogdijschap uitoefent. Dat recht kan ook slechts door één van de ouders worden opgenomen of door slechts één van de voogden.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

In de loonberekeningen wordt de tijd die je medewerker afwezig is geregistreerd als klein verlet, zonder de vermelding dat het gaat om klein verlet voor vaccinatie. De berekeningsregels voor het klein verlet worden toegepast: voor die uren krijgt je medewerker dus het feestdagenloon.

Als een werknemer vaccinatieverlof wil opnemen tijdens de arbeidstijd (voor zichzelf of voor een minderjarig kind), dan moet hij je op voorhand verwittigen zodra hij het tijdstip of het tijdslot voor de vaccinatie kent. Je mag als werkgever de bevestiging van de afspraak opvragen. Kan je uit die bevestiging niet duidelijk afleiden wat het uur en de plaats van de vaccinatie is, dan mag je ook vragen om de uitnodiging voor te leggen.

Let wel op, als werkgever mag je enkel het tijdstip van de afspraak neerschrijven. Omwille van privacyredenen is het niet toegestaan om een kopie te nemen van de afspraakbevestiging. Ook het manueel overschrijven van alle gegevens op het bewijsstuk is dus niet toegelaten. Eventuele gezondheidsproblemen noteren, is uiteraard absoluut verboden.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...