Reizen in coronatijden: 5 veelgestelde vragen van werkgevers

In de zomerperiode genieten veel werknemers van een welverdiende vakantie in binnen- of buitenland. Maar in coronatijden blijkt het voor veel werkgevers niet altijd evident om te weten wat ze precies kunnen of mogen ondernemen als hun medewerkers na hun verlof terugkeren naar de werkvloer. Kan een werkgever zijn of haar werknemers bijvoorbeeld verplichten om zich te laten testen vooraleer ze opnieuw aan de slag gaan? Of kan een medewerker aan thuiswerk doen als hij of zij in quarantaine is? Liantis verzamelde de antwoorden op de 5 meest voorkomende vragen van werkgevers.

4 minuten leestijd Welzijn op het werk 28 juli 2021

Wat als medewerker terugkeren uit het buitenland?

Buitenlandse Zaken maakt bij niet-essentiële reizen een onderscheid op basis van drie kleurcodes en een bijkomende categorie ‘zone met een heel hoog risico’.

Groen en oranje

Er is geen probleem en er zijn geen bijkomende maatregelen. Je werknemers kunnen weer aan de slag.

Rood

Binnen de Europese Unie

Wanneer je medewerker een vaccinatiecertificaat, een herstelcertificaat of een recente negatieve PCR-test heeft, moet hij niet in quarantaine of zich laten testen. Heeft hij geen van de eerdergenoemde zaken, dan moet hij zich laten testen binnen de 2 dagen na zijn thuiskomst. Hij moet dan verplicht in quarantaine tot hij het resultaat krijgt.

Buiten de Europese Unie (met bepaalde uitzonderingen)

Wanneer je werknemer terugkeert uit een rode zone buiten de Europese Unie, dan moet hij 10 dagen in quarantaine en moet hij zich laten testen op de 1e en 7e dag na zijn thuiskomst. Wanneer hij een vaccinatiecertificaat heeft, gelden er andere regels. In dat geval moet hij zich binnen de 2 dagen na zijn terugkeer laten testen en in quarantaine blijven tot hij het resultaat heeft.

Zone met een heel hoog risico

Binnen de Europese Unie of Schengenzone

Wanneer je werknemer een vaccinatiecertificaat heeft, moet hij niet in quarantaine of zich laten testen. Zonder vaccinatiecertificaat moet hij zich laten testen op de 1e en 7e dag na zijn thuiskomst. Hij moet verplicht in quarantaine tot hij het resultaat van zijn 1e test krijgt. Een negatieve coronatest vóór zijn aankomst vervangt de 1e test wanneer die maximaal 72 uur oud is.

Buiten de Europese Unie

Een verplichte quarantaine van 10 dagen voor iedereen en een verplichte test op de 1e en 7e dag na terugkeer.

Voor up-to-date kleurcodes kan je steeds hier terecht.

Hebben je werknemers meldingsplicht?

Een werknemer is niet verplicht om jou op voorhand te melden naar welk land hij op reis zal gaan. Je kan er wel naar vragen, maar je medewerker hoeft jouw vraag niet te beantwoorden. Probeer toch open te communiceren. Weet wel dat je een werknemer niet kan verbieden om op reis te vertrekken. Vermoed je dat jouw werknemer naar een risicozone afreisde? Stimuleer hem dan om contact op te nemen met de arbeidsarts.

Wat als je werknemer in quarantaine moet?

Wie naar een rode zone afreist, moet nadien mogelijks in quarantaine. Als werkgever heb je dan twee opties:

  1. Is thuiswerk mogelijk? Dan kan jouw werknemer gedurende die periode aan de slag blijven en zijn normale loon ontvangen.
  2. Is thuiswerk niet mogelijk? Je werknemer heeft géén recht op een uitkering tijdelijke werkloosheid wegens overmacht via de RVA. Jij bent als werkgever ook geen loon verschuldigd. Je kan wel overeenkomen dat de werknemer bijvoorbeeld vakantiedagen of verlof zonder wedde opneemt.

Wat met werknemers die vertrekken naar een groene of oranje zone, die gedurende hun reis een rode zone wordt?

Als thuiswerk mogelijk is, kan je thuiswerk opleggen. Als je werknemer kan thuiswerken, wordt zijn loon gewoon doorbetaald.

Is thuiswerk onmogelijk? Dan moet je werknemer een quarantaine-attest voorleggen om een uitkering tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te kunnen ontvangen. Hij zal de werkloosheidsuitkering enkel ontvangen bij een verplichte quarantaine. Dat is het geval wanneer hij een positieve PCR-test heeft afgelegd  of wanneer hij in afwachting is van de resultaten van de test die hij bij aankomst onmiddellijk heeft laten afnemen.

Keert je werknemer terug uit een gebied dat tijdens zijn verblijf plots een ‘zone met een heel hoog risico’ werd, dan heeft hij recht op werkloosheidsuitkeringen tijdens de verplichte quarantaine. Het recht op uitkeringen vervalt wanneer het gebied bij zijn vertrek al een ‘zone met een heel hoog risico’ was.

Kan je als werkgever de testresultaten van je werknemer opvragen?

Als werkgever kan je steeds bij je werknemers polsen naar het testresultaat. De werknemer is echter niet verplicht om dit resultaat te delen. De werkgever kan de resultaten niet opvragen bij de arts.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...