My Liantis

Persbericht 13 januari 2021

Liantis en Syntra zetten samen in op financiële en digitale geletterdheid bij ondernemers

Opleidingscentrum Syntra en Liantis gaan intens samenwerken en meer inzetten op het aanbieden van opleidingen voor ondernemers. Uit een onderzoek van Syntra West blijkt immers dat bijna 6 op de 10 cursisten meer inzicht wil in het financieel plaatje dat bij het opstarten van een onderneming en het ondernemerschap komt kijken. “Samen willen we ondernemers nog meer sensibiliseren en ervoor zorgen dat ze goed voorbereid kunnen starten."

De cijfers

Niet iedereen die aan de slag gaat als zelfstandige – of soms zelfs al even bezig is als ondernemer – is even onderlegd in de cijfers die daarbij komen kijken. Hoewel de meesten natuurlijk een beroep doen op een gespecialiseerde boekhouder of accountant, is het toch geen overbodige luxe om minstens de basis onder de knie te hebben.

Syntra West deed in augustus een onderzoek bij 1.651 cursisten en docenten uit haar opleidingen in 2017, 2018 en 2019 gebaseerd op het gevalideerde Europese competentie-framework over ondernemerscompetenties: ENTRECOMP. In deze bevraging werden 15 competenties opgenomen die de bouwstenen vormen van het ondernemerschap. Uit de bevraging bleek dat liefst 58% meer wil weten rond financiële geletterdheid, 1 van de 15 bouwstenen in het model.

“Nochtans is dat wel een belangrijke competentie voor een zelfstandige ondernemer, zo blijkt ook uit het Europees EntreComp-model”, aldus Jan Van Huffel, manager ondernemerschap bij Syntra West. “We weten dat veel ondernemers een boekhouder of een accountant onder de arm nemen. Maar het is noodzakelijk om zelf ook wat financieel inzicht te hebben.”

Passie

Wat daarnaast opvalt uit de bevraging is dat veel respondenten aangeven dat ze wel goed ondersteund worden in de domeinen ‘spotten van opportuniteiten en creativiteit’ (71%) en ‘doorzettingsvermogen’ (74%). Bovendien zijn ze overtuigd van het ‘levenslang leren’, niet toevallig de lijfspreuk van Syntra. Bij Liantis merken we dat ook vaak wanneer mensen aankloppen bij het ondernemingsloket op het moment dat ze hun zelfstandige activiteit willen starten.

“Veel ondernemers beseffen dat doorzettingsvermogen en creativiteit ontzettend belangrijk zijn. Vaak komen ze ook vol motivatie langs in ons ondernemingsloket. Ze streven iets na waar ze al jaren over dromen en weten héél goed wat ze willen en vooral waar ze naartoe willen. Het plan is er dus meestal wel”, aldus regiomanager Mattias Dessein van Liantis. “Toch merken we dat veel starters nog met vragen zitten, bijvoorbeeld rond het financiële plaatje of pakweg marketing. Dat zijn dan weer aspecten waar ze minder vertrouwd mee zijn. Of ze willen bijvoorbeeld graag toch wat kunnen meepraten met hun boekhouder of accountant wanneer die hen de nodige uitleg geeft over de financiële zaken.”

Samenwerking

Om die competenties bij zelfstandige ondernemers verder aan te scherpen, besloten Syntra West en Liantis de handen in elkaar te slaan. “Liantis krijgt jaarlijks meer dan 20.000 startende zelfstandigen over de vloer en weet dus perfect waarmee die ondernemers bezig zijn, en waarvan ze wakker liggen. Wij bij Syntra hebben dan weer de kennis in huis rond opleidingen. Zo hebben we ook samen de opleiding finance opgezet waarmee we ondernemers nog beter willen meenemen in het financiële aspect van hun onderneming”, vertelt Jan Van Huffel van Syntra West.

Bij Liantis zijn ze verheugd met de nieuwe samenwerking. “Zo kunnen we onze zelfstandige ondernemers nog beter wapenen en klaarmaken voor hun ondernemerstraject. We zeggen altijd dat het ondernemerschap geen spurt is, maar een marathon. Het is belangrijk dat je zo’n marathon goed voorbereid aanvat”, besluit Mattias Dessein van Liantis.