My Liantis

Personeelsbeleid 07 mei 2019

Slimme tachograaf: informeer je werknemers

Nieuwe vrachtwagens, ingeschreven vanaf 15 juni 2019, moeten vanaf die datum verplicht uitgerust zijn met een slimme tachograaf. Belangrijk voor werkgevers uit de transportsector: je moet je medewerker verplicht op de hoogte brengen dat hij rondrijdt met zo’n nieuwe ‘smart tacho’.

Wat is een tachograaf?

Sinds 2005 moeten Europese vrachtwagens al een gewone, digitale tachograaf aan boord hebben. Dit systeem houdt de rij- en rusttijden van de chauffeur bij, net als de snelheid van het voertuig en de afgelegde afstand.

Nieuwe, slimmere versie

Maar het bestaande systeem krijgt een update. In gans Europa geldt vanaf 15 juni 2019 een verplichting voor nieuwe vrachtwagens om een slimme tachograaf aan boord te hebben. Deze vernieuwde tachograaf beschikt over bijkomende functies die ervoor zorgen dat controleurs op afstand signalen van fraude of manipulatie kunnen detecteren. Hierdoor zullen controleurs veel gerichter voertuigen uit het verkeer halen om te controleren.

In tegenstelling tot wat velen denken, zorgt de slimme tachograaf er nog niet voor dat de inspectiediensten rij- en rusttijden zelf op afstand kunnen controleren.

Informatieplicht

Als werkgever moet je je werknemer verplicht op de hoogte brengen van het feit dat hij een voertuig bestuurt met slimme tachograaf. De chauffeur moet immers weten dat controlediensten vanop afstand vermoedelijke manipulaties of misbruiken kunnen vaststellen.

Onze partner Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) heeft een modeltekst opgemaakt die je kan gebruiken om te voldoen aan deze informatieplicht. Contacteer hen vrijblijvend voor bijkomende informatie.