Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Naast de stopzetting van de doelgroepvermindering voor zittende oudere werknemers wil de Vlaamse overheid vanaf 1 januari 2025 ook komaf maken met de specifieke tewerkstellingsmaatregel voor huispersoneel. Ook de subsidiemaatregelen voor gesubsidieerde contractuelen (gesco) en het derde arbeidscircuit (DAC) worden in 2025 afgeschaft.
De Vlaamse overheid heeft de intentie om de al lang bestaande RSZ-vermindering voor de tewerkstelling van huispersoneel op 1 januari 2025 af te schaffen. Deze RSZ-vermindering bevat een volledige vrijstelling van de gewone RSZ-werkgeversbijdragen voor de tewerkstelling van de eerste dienstbode of ander huispersoneelslid, dat hoofd- of handenarbeid verricht voor de privé-behoeften van de werkgever (bijvoorbeeld tuinman of gouvernante).
De vermindering geldt enkel als de aangeworven dienstbode of ander huispersoneelslid vlak vóór de aanwerving minstens zes maanden volledig uitkeringsgerechtigd werkloos was of recht had op een leefloon of financieel maatschappelijke hulp.
Vlaanderen vindt die maatregel voorbijgestreefd, gelet op de huidige krappe arbeidsmarkt en het bestaan van de dienstencheques. Werkgevers die een beroep doen op deze maatregel voor een ander huispersoneelslid dan een dienstbode, kunnen meestal overstappen naar de federale RSZ-vermindering voor de eerste aanwerving.
Voor de tewerkstelling van een dienstbode kan de doelgroepvermindering eerste aanwervingen niet toegepast worden, en heeft die Vlaamse beslissing een serieuze loonkostverhoging tot gevolg.
Voor werknemers die zijn aangeworven met het gesco-statuut ontvangen vzw’s en openbare instellingen een premie van de Vlaamse overheid. Ze genieten bovendien een volledige vrijstelling van de gewone RSZ-werkgeversbijdragen. Sinds 2016 zijn er geen nieuwe tewerkstellingen met dit subsidiestelsel meer en zit de maatregel dus al in een uitdoofscenario.
Volgens de Vlaamse overheid kan dit uitdoofscenario in de huidige regelgeving nog tot 2052 lopen. De Vlaamse regering wil daar nu komaf mee maken, door de lopende RSZ-vermindering op 1 juli 2025 volledig stop te zetten. Ook de premies die het departement Werk en Sociale Economie (WSE) uitbetaalt, worden stopgezet. Vanaf 1 februari 2025 zou het al niet meer mogelijk zijn vervangers aan te werven in een bestaand gesco-project.
Tot slot is het ook de bedoeling om het uitdoofscenario voor het DAC-statuut te versnellen. Het DAC-systeem is ook van toepassing in vzw’s en openbare instellingen en bestaat er in dat het loon volledig door de Vlaamse overheid wordt gefinancierd. Dat subsidiesysteem is al sinds 2012 geleidelijk afgebouwd, maar nog steeds niet volledig afgeschaft.
Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.