Sportieve zomer: wat mag wel en wat mag niet op het werk?

De Rode Duivels zijn begonnen aan het EK terwijl onze Belgische atleten zich opmaken voor de Olympische Spelen in Parijs. Mooie vooruitzichten, waar veel medewerkers naartoe uitkijken. Maar mag je medewerker zomaar een sportwedstrijd volgen op je gsm tijdens het werk? En wat als hij of zij vroeger wil stoppen om een bepaalde atleet aan het werk te zien? We geven graag tips & tricks!

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 17 juni 2024

Kan je zomaar een uurrooster wijzigen zodat medewerkers een sportevent kunnen volgen?

Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis: “Misschien willen bepaalde medewerkers effectief vroeger stoppen of net later beginnen. Daar kan je als werkgever gelukkig een mouw aan passen door het uurrooster tijdelijk te wijzigen en dat minstens 24 uur op voorhand duidelijk te communiceren.”

Kan je als werkgever online sportuitzendingen blokkeren?

Matthias Debruyckere: “Voor sportfans zijn het EK en de Olympische Spelen natuurlijk het summum. Ik kan me inbeelden dat heel wat medewerkers dus graag enkele uitzendingen volgen, eventueel op een tweede scherm. Als werkgever kan je de toegang tot bepaalde streamingwebsites blokkeren, al is het maar de vraag of dit effect heeft. Een medewerker kan ook via televisie, radio, smartphone… de match volgen. Mij lijkt het dus efficiënter om een open dialoog na te streven en te kijken hoe werkgevers en medewerkers mekaar kunnen vinden.” 

Mogen medewerkers vragen om thuis te werken op dagen dat de Rode Duivels spelen of onze atleten vol aan de bak moeten?

Matthias Debruyckere: “Uiteraard mogen ze dat vragen, maar veel is afhankelijk van de thuiswerk-spelregels die al bestaan in een organisatie. Die zullen bepalen in welke mate een werkgever op zo’n vraag moet of kan ingaan. Stel je voor dat er afspraken zijn dat een medewerker op maandag en woensdag kan thuiswerken, maar de andere dagen op kantoor moet komen werken. Als het sportevent dan op dinsdag is, zal de werkgever moeten afwegen of hij of zij daarin wil meegaan. Bovendien is het zo dat een medewerker tijdens thuiswerk ook nog steeds geacht wordt de arbeidstijd te respecteren. Merk je als werkgever dat je medewerker graag wil thuiswerken om bijvoorbeeld een match te bekijken? Dan is het beter dit goed door te spreken en duidelijke afspraken te maken. Zo kan het een oplossing zijn voor de medewerker om enkele uren verlof te nemen of om het uurrooster tijdelijk aan te passen.”

Mogen medewerkers geschminkt of in zwart-geel-rode klederdracht naar het werk komen?

Matthias Debruyckere: “Een werkgever heeft het recht om een kledingetiquette op te leggen in het bedrijf. Dat kan gebeuren via het arbeidsreglement. Het kan nooit kwaad om die regels – als ze bestaan – toch nog even in herinnering te brengen. Zeker als je wil vermijden dat je medewerkers met een roodgeverfd gezicht klanten ontvangen of gehuld in een vlag achter hun bureau plaatsnemen. Heb je op vandaag nog geen kledingetiquette in je arbeidsreglement opgenomen? Dan kan je dit nog doen via een wijziging in het arbeidsreglement volgens de klassieke procedure.”

Kan je als werkgever een feestje organiseren op de werkvloer met alcohol tijdens een match van de Rode Duivels?

Matthias Debruyckere: “Op zich kan je als werkgever gerust een teambuilding organiseren tijdens de werkuren om van dit EK ook een moment te maken waarop je medewerkers samenbrengt. Natuurlijk ben je wel verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Bovendien moet je ook een alcoholbeleid hebben in je organisatie. In de eerste plaats natuurlijk om de medewerkers zelf te beschermen. Maar weet dat als je alcoholgebruik toelaat als werkgever, er ook een kans bestaat dat je aansprakelijk gesteld wordt wanneer een werknemer bijvoorbeeld betrokken raakt in een ongeval op de weg naar huis. Het is dus aangeraden om hier goed over na te denken. Want ook met toffe mocktails kan je een écht Belgisch feestje bouwen, toch?”

Ik krijg mijn minimumbezetting niet rond omdat teveel medewerkers tegelijk verlof willen nemen. Wat zijn mijn rechten als werkgever?

Matthias Debruyckere: “Een werknemer kan niet eenzijdig beslissen om verlof te nemen. Verlof wordt altijd in overleg vastgesteld. Ook hierrond is het best om op voorhand te communiceren met de medewerkers, zodat ze weten wat de mogelijkheden zijn. Een optie is om collega’s aan te moedigen om onderling af te spreken zodat de minimumbezetting gegarandeerd blijft. Hierbij kan je eventueel ook werken met een beurtrol: voor event X krijgt collega A verlof en voor event Y medewerker B."