My Liantis

Verloning personeel 14 maart 2019

Staking in Wallonië op 18 maart: wat nu als werkgever?

Op maandag 18 maart vindt in Wallonië een staking plaats, gericht tegen het beleid van de Waalse overheid. De Waalse representatieve vakbonden FGTB en CSC erkenden de staking, die loopt van zondagavond 22 uur tot maandagavond 22 uur. De mogelijkheid bestaat dat je medewerkers die dag niet komen opdagen. Maar welke impact heeft dit op hun verloning?

Mogen je medewerkers afwezig blijven?

Deelnemen aan een actiedag valt onder het stakingsrecht. In principe kan je jou hier als werkgever dan ook niet tegen verzetten. Evenmin kan je eisen dat je medewerker aantoont dat hij effectief deelnam aan de betoging.

Enkel in sommige sectoren, zoals in de non-profitsector, kan je personeel opvorderen om een minimale dienstverlening te verzekeren.

Hebben je medewerkers recht op loon?

Medewerkers die gaan betogen, leveren geen prestaties en hebben daardoor ook geen recht op loon. Als een medewerker lid is van een vakbond dan zal hij of zij van hen een stakingsvergoeding krijgen. Medewerkers die gewoon komen werken, moet je uiteraard wel betalen.

Een medewerker die al het mogelijke doet om tijdig op het werk te raken, maar die door omstandigheden buiten zijn wil om, niet of niet tijdig op het werk of bedrijventerrein raakt heeft recht op gewaarborgd dagloon. Dat kan bijvoorbeeld door een niet te voorziene versperring van de openbare weg.

Werkwilligen die daarentegen wel tijdig aan het bedrijf of bedrijventerrein aankomen, maar door de staking niet kunnen werken, hebben geen recht op loon. Dat kan bijvoorbeeld door een stakingspiket aan het bedrijf of bedrijventerrein.

Kan je een beroep doen op uitzendkrachten?

Als slechts enkele van je medewerkers aan de betoging deelnemen – en dit dus geen gevolgen heeft voor de activiteit binnen je bedrijf – kan je een beroep doen op uitzendkrachten. Als veel van je medewerkers er voor kiezen om te gaan betogen – en dit dus wel gevolgen heeft voor de activiteit van je bedrijf – kan je geen beroep doen op uitzendkrachten.