Meewerkende echtgenoot (m/v): statuut op de terugweg

Sinds 2009 is het aantal mannen en vrouwen die met het statuut van ‘meewerkende echtgenoot’ meewerken in de zaak van hun partner, met een derde gedaald. Enige, opvallende uitzondering: in de zachtere sector - kapsalons, welness, schoonheidsspecialisten, … - merkt Liantis een verdubbeling van het aantal mannelijke meewerkende echtgenoten.

2 minuten leestijd Persbericht 14 februari 2019

Gemiddelde leeftijd neemt toe

Het statuut van meewerkende echtgenoot is verplicht voor de gehuwde of wettelijk samenwonende partner die meewerkt in de eenmanszaak van zijn of haar partner-zelfstandige. Dat is het geval voor zover de meewerkende partner zelf geen eigen sociaal statuut heeft.

Tussen 1 januari 2009 en 31 december 2018 waren in totaal 16.300 personen al dan niet tijdelijk als meewerkende echtgenoot aangesloten bij het sociaal verzekeringsfonds van Liantis. Uit een analyse van hun gegevens blijkt dat het vooral vrouwen (86%) zijn die meestappen in de zaak van hun partner. De meewerkende echtgenoot is vooral actief in de horecasector, de bouwsector of bij de vrije beroepen en had in 2018 een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. In 2009 bedroeg die gemiddelde leeftijd nog 49 jaar.

Enkel stijging bij mannen in zachtere sector

Het aantal meewerkende echtgenoten zakt jaar na jaar, van 7.676 in 2009 naar 5.245 in 2018. Het voorbije jaar waren er maar liefst 35% minder vrouwen en 11% minder mannen als meewerkende echtgenoot aan de slag ten opzichte van 2009.

Evolutie aantal aangesloten klanten in statuut van meewerkend echtgenoot

Verrassend genoeg ziet Liantis wel een sterke stijging van het aantal mannen dat als meewerkende echtgenoot meestapt in de zaak van hun vrouw, in de ‘zachtere’ sector: de welness, de schoonheidsspecialiste, het kapsalon, de manicure … Daar verdubbelt het aantal mannelijke meewerkende echtgenoten, van 5% in 2009 naar 10% in 2018.

Tegelijk zien we net in deze sector dat het aandeel vrouwen dat als zelfstandige in hoofdberoep aan de slag gaat, fors in de lift zit: een stijging met ruim de helft, van 27% naar 40%.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...