Strengere coronamaatregelen vanaf 27 november 2021

Het Overlegcomité besloot een reeks nieuwe beschermingsmaatregelen in te voeren vanaf zaterdag 27 november 2021. Deze verstrengingen zullen minstens drie weken gelden, tot en met 15 december 2021. Maar op welke uitkeringen kunnen ondernemers in de getroffen sectoren een beroep doen?

3 minuten leestijd Steunmaatregelen 26 november 2021

Nieuwe verstrengingen

Dit zijn de nieuwe maatregelen die al zeker gelden van 27 november 2021 tot en met 15 december 2021:

  • Discotheken en dancings moeten de deuren opnieuw volledig sluiten.
  • Horecazaken moeten sluiten om 23 uur. Er mogen maximaal 6 personen aan dezelfde tafel zitten. Enkel als een gezin uit meer personen bestaat, mogen er meer mensen aan dezelfde tafel zitten.
  • Nachtwinkels moeten om 23 uur sluiten.
  • Privéfeesten zijn de komende weken verboden, met uitzondering voor huwelijksfeesten en begrafenissen. Daar zullen wel strenge maatregelen gelden.
  • Publieke evenementen binnen zijn enkel mogelijk met zitplaatsen. Deze maatregel gaat pas op maandag 29 november 2021 in.
  • De huidige strenge regeling rond telewerk wordt verlengd tot 19 december. Pas daarna zijn 2 terugkeerdagen mogelijk per week.

Wat betekent dit voor getroffen ondernemers?

De regering heeft aangekondigd dat er passende steunmaatregelen zullen komen voor zelfstandige ondernemers die hun zaak moeten sluiten. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat dat steunpakket precies inhoudt en welke crisis-overbruggingsuitkering er voorzien wordt. We houden je op de hoogte van de nieuwe maatregelen en hoe je deze kan aanvragen.

Daarnaast kan je sowieso wel nog een beroep doen op deze steunmaatregelen:

  • Crisis-overbruggingsrecht aanzienlijke omzetdaling

Al zeker tot en met eind december 2021 kan je in aanmerking komen voor het crisis-overbruggingsrecht als je geconfronteerd wordt met een aanzienlijke omzetdaling van minstens 65%. Je hoeft in dit geval nooit verplicht gesloten te zijn geweest en de uitkering is mogelijk voor zelfstandigen uit alle sectoren.

→ Lees meer over het crisis-overbruggingsrecht bij een aanzienlijke omzetdaling

Het crisis-overbruggingsrecht kan je via ons klantenportaal My Liantis aanvragen.

Heb je al een aanvraag ingediend voor de maand november voor het crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling, maar ben je nu toch verplicht gesloten? Dan behoud je deze uitkering en hoef je voorlopig verder niets te doen.

Heb je nog geen uitkering aangevraagd en moet je nu je zaak verplicht sluiten? Dan is het beter om even te wachten op de info van het nieuwe steunpakket, vooraleer je de uitkering voor aanzienlijke omzetdaling aanvraagt.

  • Tijdelijke werkloosheid voor je medewerkers

Moet je jouw zaak door de nieuwe verstrengingen noodgedwongen sluiten en heb je medewerkers in dienst? Weet dan dat je al zeker tot en met 31 december 2021 een beroep kan doen op tijdelijke werkloosheid overmacht voor deze medewerkers. Ook als je niet verplicht gesloten bent, maar door de strengere maatregelen minder medewerkers kan inschakelen, kan je een beroep doen op deze tijdelijke werkloosheid.

Dankzij de versoepelde procedure hoef je hier als werkgever weinig rond te regelen. Liantis brengt dit graag voor je in orde. Het enige wat jij hoeft te doen, is maandelijks aan Liantis doorgeven voor welke medewerkers en voor welke dagen je de tijdelijke werkloosheid toegepast hebt.

  • In quarantaine als zelfstandige?

Door het stijgend aantal coronabesmettingen is de kans groot dat ook jij als zelfstandige ondernemer op een bepaald moment in quarantaine moet na een positieve coronatest. Afhankelijk van de situatie kan je dan een beroep doen op bepaalde uitkeringen.