Tax Professional en Accountancy Professional of the Year 2024 zijn gekend!

Op donderdagavond 30 mei 2024 werd professor Edoardo Traversa (UC Louvain) verkozen tot Tax Professional of the Year terwijl professor Patricia Everaert (UGent) de award kreeg van Accountancy Professional of the Year! 

5 minuten leestijd Accountancy en boekhouding 31 mei 2024

Tweede editie

Dit jaar werd de Tax Professional of the Year voor de tweede keer georganiseerd. Hr-dienstengroep Liantis stak hiermee de vroegere ‘Taxman Award’ in een nieuw jasje. Liantis wil met de award van iemand in de kijker zetten die een opmerkelijke fiscale bijdrage leverde met een belangrijke maatschappelijke, duurzame impact voor ondernemingen of particulieren.

De kandidaturen werden voorgedragen door het publiek en een expertenjury*. Deze jury selecteerde vervolgens drie genomineerden die kans maakten op de award: Edoardo Traversa (professor Fiscaal Recht aan de UC Louvain), Luc De Broe (professor Fiscaal Recht aan de KU Leuven) en Philippe Vanclooster (Gewezen partner bij PwC en raadslid bij het Institute for Tax Advisors and Accountants: het ITAA).

Edoardo Traversa

Edoardo Traversa is Tax Professional of the Year! 

Na een stemmingsronde door de jury (60%), een online voting (30%) en een laatste stemming op het uitreikingsevent (10%) werd duidelijk wie de award van Tax Professional of the Year kreeg: Edoardo Traversa. Hij volgt hiermee professor Mark Delanote (UGent) op die de award vorig jaar kreeg, onder meer voor zijn werk rond de fiscale hervorming in dit land. 

De expertise van professor Traversa ligt in Europese en internationale belastingen, indirecte belastingen (btw) en milieubelastingen. Hij wordt regelmatig geraadpleegd door Europese en Belgische instellingen, als lid van het EU Platform for Good Tax Governance, de EU VAT Expert Group en de Conseil Supérieur des Finances.

Hij staat aan de wieg van verschillende Belgische en internationale initiatieven en netwerken, zoals de Belgische vereniging van professoren Fiscaal Recht om van elkaars onderzoek te leren, het voorstel om een Europees agentschap voor fiscale samenwerking op te richten, gesteund door 130 collega's uit 17 EU-lidstaten, en samenwerkingsprojecten met Afrika. 

“Ongelofelijke erkenning”

"Ik ben zeer tevreden. Het is een ongelofelijke erkenning”, reageerde professor Traversa. “Waarom ik uiteindelijk gewonnen heb? Dat heeft misschien te maken met het feit dat ik op thema’s werk die impact zullen hebben op langere termijn. Denk maar aan duurzaamheid bijvoorbeeld, en de vraag hoe we de fiscaliteit kan ondersteunen om te gaan naar een duurzamere wereld. Misschien heeft dat wel de doorslag gegeven bij zowel de jury als het publiek. Maar ik wil zeker ook graag de twee andere genomineerden in de bloemen zetten. Zij verdienden het minstens even hard om te winnen!"

Accountancy Professional of the Year

Dit jaar riep Liantis de award Accountancy Professional of the Year in het leven. Liantis wou met de award een professional in de kijker zetten die zich onderscheidt in de accountancysector. Of iemand die doorheen zijn of haar carrière belangrijke meerwaarde creëerde vanuit het vakgebied. 

De kandidaturen werden ook hier voorgedragen door het publiek en een expertenjury*. Deze jury selecteerde vervolgens drie genomineerden die kans maakten op de award: Patricia Everaert (professor bij het departement Accounting, Corporate Finance en Taxation aan de UGent), Pascal Dendooven (economisch journalist bij De Standaard) en Faska Khrouz (professor Boekhoudrecht en Beheerscontrole aan de ULB en docent aan de Solvay Business School). 

 

Patricia Everaert

Patricia Everaert wint

Na een stemmingsronde door de jury (60%), een online voting (30%) en een laatste stemming op het uitreikingsevent (10%) ging de award van Accountancy Professional of the Year uiteindelijk naar… Patricia Everaert!

Professor Patricia Everaert ontwikkelde vanuit haar expertise in het boekhoudonderwijs een totaal nieuwe didactiek en methodiek (NABO) waardoor leerlingen en studenten op een toegankelijker manier vertrouwd raken met het boekhouden. 

Bovendien is ze de drijvende kracht achter het project 'Samen Impact' waarmee ze studenten warm maken voor de wereld van accountancy en ondernemerschap door hoogwaardige onderwijsprogramma's te bieden aan het secundair onderwijs. Op die manier draagt ze haar steentje bij aan de instroom van nieuwe jonge en gepassioneerde mensen in het beroep van accountant.

“Prijs voor het hele team”

Meteen na de uitreiking van de award reageerde professor Everaert ontzettend tevreden. "Het is een zeer mooie erkenning! Deze prijs draag ik graag op aan het hele team waarmee ik dag in, dag uit samenwerk en waarmee we alles in het werk stellen om jonge mensen kennis te laten maken met het beroep van accountants. Daarnaast wil ik graag ook een positieve boodschap geven aan accountants: wees fier op je beroep want het is een zeer belangrijke taak die jullie vervullen. Ondernemers hebben de expertise van accountants ontzettend hard nodig”, aldus Patricia Everaert.

Toppers in hun vakgebied

Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder van Liantis, blikt tevreden terug op de uitreiking van de awards. “Het was een topeditie. We hadden eerst en vooral 6 schitterende genomineerden uit alle geledingen van het beroep. Van economisch journalist over hoogleraar tot mensen in de praktijk. De hele breedte van de accountancy- en taxsector was aanwezig. We kregen uiteindelijk twee mooie winnaars, dus ook aan hen proficiat! Ik wil ten slotte alle mensen bedanken die hun stem uitbrachten op hun favoriete kandidaten, net als iedereen die zijn steentje bijgedragen heeft.”

 

*De jury bestond uit Bart Van Coile (voorzitter ITAA), Herman De Cnijf (directeur Fiscale Hogeschool), Laurence Pinte (head of tax Belgian operations ING), Matthieu Possoz (lid Hoge Raad Financiën), Marc Bourgeois (professor dr. Universiteit van Luik), Pierre Nicaise (voorzitter auditcomité FSMA), Mark Delanote (professor Universiteit Gent) en Sadi Podevijn (secretaris-generaal CBN).