Te veel werk, ook in coronatijden … hoe los je dat op?

Misschien liep je een werkachterstand op door de lockdown of komt er een periode aan die voor jouw onderneming altijd drukker is. Vrees je dat je door het verlof van je huidige team het niet zal kunnen bolwerken? We zetten hier enkele oplossingen op een rij.

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 03 juli 2020

Flexibele uren

Wordt er in jouw onderneming al gewerkt volgens een flexibel systeem? Dan kan je overwegen om dat uit te breiden tijdens de drukke periode. Een flexibel systeem houdt in dat werknemers meer dan 9 uur per dag en/of 40 uur per week mogen presteren zonder dat jij daar overloon voor hoeft te betalen. De ‘meeruren’ kunnen dan op een kalmer moment worden gerecupereerd en ook worden betaald. In een flexibel systeem ontvangt de medewerker immers steeds een gemiddeld loon, zowel in drukke als in kalme periodes.

De uitbreiding van het aantal flexibele uren kent natuurlijk zijn grenzen. In de meeste gevallen mag er niet meer dan 11 uur per dag en 50 uur per week worden gepresteerd. Ook de voorafgaande melding aan de medewerker van het nieuwe “piek-uurrooster” is een voorwaarde om het systeem te kunnen toepassen zonder het risico op de betaling van overloontoeslagen.

Vrijwillige overuren

Werk je niet volgens een flexibel systeem? Dan kan je met jouw medewerker(s) overeenkomen dat ze overuren presteren. Dat kan wel enkel als je er een formele overeenkomst voor opstelt. Overuren kunnen tot 11 uur per dag en/of 50 uur per week worden gepresteerd. Er is in dit geval geen sprake van recuperatie van de overuren, aangezien de vrijwillige overuren altijd worden uitbetaald. Volgens de gewone overloonregels is dat een uitbetaling aan 150% of 200%. Je medewerker mag op die manier maximaal 120 vrijwillige overuren per jaar presteren.

Uitstel van vakantieopname

Als de drukke periode net tijdens de zomervakantie valt, zou het natuurlijk voordeliger zijn dat je medewerkers op dat moment geen vakantie opnemen. Maar een goedgekeurde vakantieperiode kan je niet zomaar annuleren. Je kan het goedgekeurde verlof enkel in onderling overleg intrekken, net zoals de opname van verlof ook niet eenzijdig kan worden beslist.

De vakantiewetgeving stelt wel enkele minimaal na te leven voorwaarden voorop.

  • Het gaat om een vakantieperiode van minstens één (ononderbroken) week.
  • Tussen 1 mei en 31 oktober geldt een ononderbroken periode van minimaal 2 of 3 weken (voor de werknemers die geen 18 jaar zijn op 31 december van het vakantiedienstjaar), tenzij de werknemer een andere voorkeur heeft.
  • Bij gezinshoofden wordt de vakantie bij voor­keur toegekend tijdens de schoolvakantieperiode (niet dwingend).
  • De medewerker moet zijn vakantie opnemen voor het einde van het kalenderjaar.

Andere werktijden

Misschien kan je niet de volle 100% van je capaciteit halen door de verplichte afstandsregels: niet iedereen kan tegelijkertijd op zijn gewone werkplek aan de slag. Dan kan het verschuiven van de werktijden een gedeeltelijke oplossing bieden. Ook hier is het akkoord van je medewerkers noodzakelijk. Je laat dat akkoord het best formaliseren in een bijlage bij hun contract. Daarin neem je op wat hun nieuwe uurrooster zal zijn. Omdat de aanpassing waarschijnlijk van tijdelijke aard is, hoeft het arbeidsreglement niet te worden aangepast met de nieuwe uurroosters.

Tijdelijke tewerkstelling

Studenten

Extra werkkrachten aanwerven kan de grote werklast natuurlijk wat verlichten. Voor studenten blijven de loonkosten bovendien beperkt, op voorwaarde dat ze voor maximaal 475 uur op jaarbasis als student worden tewerkgesteld. 

De solidariteitsbijdrage (RSZ) is gelijk aan 8,14% in het eerste en tweede kwartaal en 8,13% in het derde en vierde kwartaal. Het bestaat uit een werkgevers- en een werknemersbijdrage. Beide bijdragen worden berekend op basis van het brutoloon aan 100% (zowel voor arbeiders als voor bedienden):

  • De patronale bijdrage (die dus bovenop het loon komt) bedraagt 5,42% en wordt in het eerste en tweede kwartaal vermeerderd met een bijdrage van 0,01% voor het Asbestfonds. 
  • De werknemersinhouding (die in mindering wordt gebracht van het brutoloon) bedraagt 2,71%.

Flexi-jobs

Flexi-jobbers zijn een ideale aanvulling op je vaste personeelsbestand op die momenten dat het nodig is. Omdat de flexi-jobber al een vaste job heeft, kan hij makkelijker ingaan op korte en kleine opdrachten. Deze vorm van tijdelijke tewerkstelling is mogelijk in de horeca, retail, bij kappers en in de schoonheidszorg. 

Let wel op de volgende voorwaarden:

  • De flexi-jobber moet drie kwartalen geleden minstens 4/5 voor een of meerdere andere werkgevers hebben gewerkt, tenzij hij drie kwartalen geleden gepensioneerd was.
  • In het huidige kwartaal mag een flexi-jobber geen andere arbeidsovereenkomst met jou hebben waarin hij 4/5 of meer presteert. Ook werknemers die momenteel in een periode zitten die is gedekt door een verbrekingsvergoeding of opzegtermijn ten laste van jou, mag je niet als flexi-jobber tewerkstellen.

Uitzendkrachten

Zijn flexi-jobbers geen optie voor jouw onderneming? Dan kan je nog steeds een beroep doen uitzendarbeid.

Tijdelijk extra handen nodig in je zaak?

Dit zijn je opties

Relevante artikels

Lees zeker ook ...