My Liantis

Personeelsbeleid 24 maart 2021

Telewerk opnieuw strenger gecontroleerd

Telewerk is nog altijd verplicht in ons land. Dat werd vandaag nogmaals beklemtoond door het Overlegcomité en zal de komende weken strenger worden gecontroleerd. Bij overtredingen zal er ook harder worden gesanctioneerd. Bovendien moet je als werkgever voortaan via een formulier een aantal gegevens registreren. Zo moet je onder andere meegeven hoeveel medewerkers er niet kunnen telewerken.

Telewerk = verplicht

Telewerk is al sinds maandag 2 november 2020 verplicht in ons land en wordt sinds begin dit jaar al streng gecontroleerd via flitscontroles. De controles worden de komende weken nog verder uitgebreid, omdat de maatregel niet overal even strikt meer wordt opgevolgd. Er worden ook strenge straffen voorzien bij overtredingen, tot het sluiten van bedrijven toe.

Telewerk niet mogelijk?

Leent het werk in jouw onderneming zich niet tot telewerk, dan mogen jouw medewerkers wel nog naar de werkvloer komen. In dat geval moeten ze wel een attest hebben dat de noodzaak om daar aanwezig te zijn, bevestigt. Ook voor medewerkers die zich voor het werk moeten verplaatsen tijdens de avondklok (van 0.00 uur tot 5.00 uur) is het verplicht om een attest op zak te hebben. Bij een eventuele controle moeten je medewerkers het attest kunnen voorleggen.

Wij hebben voor jou een sjabloon van een attest opgesteld dat in beide situaties gebruikt kan worden. Download het hier.

Als werkgever moet je ook een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer.

Registratie via nieuw invulformulier

Binnenkort moet elke onderneming - publiek of privé - ook elke maand registreren hoeveel medewerkers ze telt per filiaal en hoeveel personeelsleden een taak uitvoeren waarvoor telewerk niet mogelijk is. Die gegevens registreer je via een nieuw invulformulier dat vanaf dit weekend beschikbaar zal zijn op de website van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ).

Even was er sprake van een bijkomend register dat je als werkgever zelf zou moeten bijhouden, maar dat blijkt niet te kloppen.

→ Lees meer over de nieuwe registratieplicht

Succesvol telewerken met de toolkit

Ben jij wettelijk in orde wat betreft telewerk? Er zijn namelijk een aantal verplichtingen die je als werkgever moet nakomen. In onze toolkit vind je alle nodige informatie en documenten om zorgeloos te telewerken.

Ontdek de inhoud van de toolkit.