Tijd voor braderie: wat met de verloning van je medewerkers?

De zomer is in aantocht en dat betekent ook weer meer markten én braderieën. Maar ook dat medewerkers in retail en in de distributiesector tijdens het weekend extra prestaties zullen leveren. Mag je je medewerkers ook op zondag inschakelen? En wat met hun verloning? We zetten alles voor je op een rijtje in volgend nieuwsbericht.

2 minuten leestijd Verloning personeel 25 maart 2024

Verbod op zondagsarbeid

Volgens de Arbeidswet is zondagsarbeid verboden. Wel voorziet de wet een uitzondering voor braderieën en andere evenementen zoals salons, tentoonstellingen, musea, jaarbeurzen, nijverheids- en landbouwtentoonstellingen, markten, braderijen, optochten en sportmanifestaties.

Tijdelijke wijziging uurrooster

Werken je medewerkers uitzonderlijk op zondag? Dan moet je hun extra prestaties van die dag ook opnemen in een uurrooster. Je kan hiervoor de techniek van de tijdelijke wijziging van het uurrooster toepassen. Minstens 24 uur op voorhand kan je dan via aanplakking van een bericht in je onderneming je medewerkers op de hoogte brengen van de extra prestaties op zondag. Op het bericht vermeld je de uren die jouw medewerkers die zondag moeten presteren, voorzien van een datum en handtekening.

Wat met extra verloning?

Als jouw werknemers hun gewone uurrooster hebben gepresteerd in de voorbije zes dagen, zal je de extra prestaties op zondag als overuren moeten aanrekenen. Dat betekent dat je een toeslag van 100% én een aantal uren betaalde recuperatie moet toekennen gelijk aan het aantal gepresteerde uren op die zondag.

Kwam je met jouw werknemer overeen om hem in de weekdagen voor het braderie-weekend een dagje vrijaf te gunnen voor zijn inzet op zondag? Dan zal je de overurentoeslag niet moeten betalen. Dit omdat de werknemer in kwestie niet meer uren heeft gepresteerd dan bepaald in zijn overeenkomst.

In sommige sectoren of ondernemingen bestaat er ook een zondagtoeslag voor iedere prestatie op zondag. Je kijkt best even na of dit ook voor jouw sector het geval is.

Onbetaalde inhaalrust

Onbetaalde inhaalrust voor zondagsprestaties, overuren of niet, moet je sowieso toestaan en dit binnen de zes dagen na de gewerkte zondag. Die kan je wel plaatsen op een dag die voor jouw werknemer hoe dan ook een ‘vrije dag’ is.