My Liantis

Personeelsbeleid 02 november 2020

Langere herfstvakantie: oplossingen voor medewerkers met opvangproblemen

De federale regering verlengde de herfstvakantie tot en met 13 november 2020. Werknemers die daardoor in de problemen komen voor de opvang van hun minderjarige kinderen, doen vaak een beroep op tijdelijke werkloosheid. Maar er zijn ook andere, interessantere opties.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door sluiting

Het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door een verplichte sluiting is in het leven geroepen voor deze twee gevallen:

  • Je medewerker heeft een minderjarig kind dat met hem samenwoont en (een deel van) de school of het kinderdagverblijf sluit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  • Je medewerker heeft een kind met een handicap ten laste (er geldt geen leeftijdsvoorwaarde) en de opvang sluit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Heeft jouw medewerker geen enkele opvangmogelijkheid en ontvangt hij een attest voor de sluiting van de opvang of school, dan kan jij je medewerker op basis daarvan tijdelijk werkloos stellen wegens overmacht. Je medewerker ontvangt dan voor die dagen een werkloosheidsuitkering

Ter info: Omdat de verlenging van de herfstvakantie een algemene maatregel is, zal mogelijk geen sluitingsattest nodig zijn om je te kunnen beroepen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. We wachten nog op uitsluitsel van de RVA daarover.

Andere mogelijkheden

Hoewel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een evidente oplossing lijkt om de extra dagen herfstvakantie te overbruggen, is het noch voor werkgevers, noch voor medewerkers daarom altijd de meest interessante optie. Als werkgever kan je bijvoorbeeld in de problemen komen op het vlak van personeelsbezetting wanneer te veel medewerkers van het stelsel willen gebruikmaken. Werknemers boeten dan weer in op hun loon en verliezen mogelijke voordelen zoals maaltijd- of ecocheques wanneer ze tijdelijk werkloos zijn.

Mogelijk kunnen zaken zoals het ruilen van shifts, een tijdelijk ander uurrooster of tijdelijk deeltijds werk voor een betere oplossing voor beide partijen zorgen. Ga dus zeker in overleg. We hebben diverse andere mogelijkheden voor jou opgelijst op deze pagina.