Tips voor extra welzijn en veiligheid tijdens de donkere dagen

Tijdens de herfst- en winterperiode start en eindigt je werkdag vaak in het donker. Tel daar een toenemend aantal koude en grijze dagen én een stevige portie eindejaarsstress bij op en je krijgt de perfecte formule voor een zogenaamde winterdip. Hét moment dus om extra aandacht te hebben voor het welzijn en de veiligheid van je medewerkers. 

3 minuten leestijd Welzijn op het werk 23 november 2023

Onze tips: 

  • Neem initiatieven om het welzijn en de weerbaarheid van je medewerkers te verhogen. Idealiter zijn dat geen losse ideeën, maar maken ze deel uit van een algemeen welzijnsbeleid.
  • Zorg ervoor dat de hiërarchische lijn voldoende opgeleid en gesensibiliseerd is, zodat ze signalen bij medewerkers makkelijk oppikken en weten hoe ze hierover een gesprek kunnen aangaan.
  • Sensibiliseer ook je medewerkers in wat ze kunnen doen wanneer ze zich zorgen maken of een gedragsverandering opmerken bij een collega.  
  • Maak kenbaar waar medewerkers terecht kunnen voor ondersteuning. Denk hierbij aan de hr-afdeling, leidinggevenden, vertrouwenspersoon, de interne preventieadviseur, de arbeidsarts en preventieadviseur psychosociaal welzijn van de externe preventiedienst, enz.
  • Zet in op informatiesessies, workshops en opleidingen rond mentale veerkracht en fysiek welzijn. Hierdoor krijgen medewerkers handvaten aangereikt in wat ze zelf kunnen doen om zich beter te voelen, in een veeleisende context.
  • Moedig je medewerkers aan om, ook op koude of donkere dagen, een frisse neus te halen en af toe te bewegen.
  • Maak tijdens de eindejaarsperiode ook tijd voor warme en gezellige momenten op de werkvloer. Ook op drukke momenten moet er tijd en ruimte zijn voor een pauze, een informele babbel, of - waarom niet - een feestje.

Nood aan een gesprek?

Voor meer informatie over psychosociaal welzijn kan je terecht bij onze preventieadviseurs psychosociale aspecten. Heb je een vraag of nood aan ondersteuning, neem dan gerust contact op met je klantenadviseur. Medewerkers die nood hebben aan een gesprek met een van onze preventieadviseurs, kunnen ons bereiken via 078/150200 of psy@liantis.be.

Neem zeker ook een kijkje in ons preventiepakket en ontdek voor welke psychosociale ondersteuning je bij ons terecht kan.  

Veilig werken op donkere dagen

Tijdens de wintermaanden is werken in het donker geen uitzondering, en dat brengt extra veiligheidsissues met zich mee. Bij een verminderde zichtbaarheid kunnen een kuiltje of struikelobject namelijk grote gevolgen hebben. Ook barre weersomstandigheden helpen niet om de zichtbaarheid te vergroten, wel integendeel. Extra aandacht voor die bijkomende risico’s is dus zeker geen overbodige luxe.  

Zien en gezien worden

Al zijn er in deze tijden heel wat redenen om te besparen op elektriciteit, toch mag dat niet ten koste gaan van de veiligheid. Het risico op vallen is immers altijd reëel. Vooral op plaatsen waar het gevaar groter is door hindernissen, oneffenheden of een gladde ondergrond. Zorg dus voor voldoende (energiezuinige) verlichting buiten.

Daarnaast loont het de moeite om medewerkers die zich te voet op je site verplaatsen, te sensibiliseren om zich zo zichtbaar mogelijk te maken, bijvoorbeeld met reflecterende strips of fluohesjes. Oogcontact maken is moeilijk in het donker, om de veiligheid te garanderen zijn goeie afspraken dus een absolute voorwaarde.

Ook in de binnenruimtes hou je best rekening met verminderd invallend daglicht en doe je er goed aan om tijdig de kunstmatige verlichting aan te zetten. Onderschat het belang van licht niet en stel de intensiteit correct in.

Aandacht en concentratie

Werken in het donker vraagt meer aandacht en concentratie van je medewerkers, waardoor ze ietwat sneller vermoeid kunnen raken. Belangrijk dus om je hierdoor niet te laten verrassen, en er tijdig op in te spelen.