Toegankelijkere regelgeving steunzones

Werkgevers die investeren in erkende steunzones en daarbij extra werkgelegenheid creëren, krijgen gedurende een beperkte periode 25% ‘korting’ op hun bedrijfsvoorheffing. In het Belgisch Staatblad van 10 augustus 2018 verscheen een wet die de regelgeving toegankelijker maakt.   

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 12 september 2018

Vrijstelling

Om het toenemend aantal bedrijfssluitingen en –herstructureringen tegen te gaan, werkte de federale overheid in 2015 een fiscale stimuleringsmaatregel uit. Hierdoor kunnen werkgevers, die in een steunzone investeren die getroffen is door een grootschalig collectief ontslag, genieten van een financiële stimulans. Wanneer u als werkgever aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag u tijdens 2 jaar 25% van de theoretisch in te houden bedrijfsvoorheffing bijhouden. U moet dit bedrag dus niet doorstorten naar de fiscus.

Groep van vennootschappen

In de huidige regeling moet de onderneming die de investering doet dezelfde juridische entiteit hebben als de onderneming die de bijkomende tewerkstelling creëert. Dat maakt dat de regeling bijvoorbeeld niet toegepast kan worden door groepen van vennootschappen die hun activa en hun exploitatie in afzonderlijke vennootschappen onderbrengen.

Daaraan wil de wetgever in de toekomst tegemoet komen door toe te laten dat de investering gebeurt in de ene vennootschap terwijl de creatie van arbeidsplaatsen gebeurt in de andere vennootschap. Het moet uiteraard wel gaan om vennootschappen die verbonden zijn en die dus tot dezelfde groep behoren.

Het blijft wel belangrijk dat de onderneming waarin geïnvesteerd wordt in een steunzone ligt en dat er een causaal verband bestaat tussen de investering en de nieuwe arbeidsplaats.

Mogelijk zullen de beide vennootschappen ook moeten voldoen aan de definitie van een kmo.

Indieningstermijn aanvraagformulier

Verder komt er een versoepeling van de indieningstermijn van het aanvraagformulier. Het probleem in de huidige regeling is dat een werkgever het aanvraagformulier moet indienen vóór de aanvang van de investering.

In de toekomst zal dat kunnen:

  • vóór de aanvang van de investering;
  • tijdens de uitvoering van de investering;
  • maar uiterlijk 3 maanden na de voltooiing van de investering.

De effectieve voltooiing van de investering zal plaats moeten vinden binnen 6 maanden na de verwachte voltooiingsdatum zoals vermeld in het aanvraagformulier. De voltooiing van de investering is het moment waarop de werkgever effectief gebruikt maakt van de investering.

Enkel nieuwe arbeidsplaatsen die voor het eerst ingevuld worden tussen de dag waarop het formulier wordt ingediend en de eerste dag van de 36ste maand die volgt op de maand waarop de investering wordt voltooid, komen in aanmerking. Bijgevolg heeft de werkgever er belang bij om het formulier in te dienen vóór hij start met nieuw personeel.

Ten slotte zal de maand waarbinnen het formulier ingediend wordt voortaan het start- en eindpunt van de referteperiode bepalen bij de beoordeling of het al dan niet om nieuwe arbeidsplaatsen gaat.

Inwerkingtreding

De nieuwigheden treden in werking vanaf 1 september 2018 en zijn van toepassing op de investeringen waarvoor u vanaf die datum een aanvraag indient.