My Liantis

Verloning personeel 09 september 2019

Ecocheques voortaan ook aanvaard voor eenwielers, hoverboards en steps

Op 1 september breidde de overheid de lijst van producten die je met ecocheques kan aankopen uit. Voortaan kunnen je werknemers ook steps, eenwielers en hoverboards betalen met hun ecocheques.

Wat kan je met ecocheques betalen?

Ecocheques zijn zowel voor jou als voor je werknemers een interessant extralegaal voordeel. Doordat ze vrijgesteld zijn van belastingen en sociale lasten, houdt je medewerker er meer aan over en kost het jou als werkgever minder dan een netto loonsverhoging.

Met hun ecocheques kunnen je medewerkers zaken met een uitgesproken ecologisch karakter aankopen. De Nationale Arbeidsraad houdt een lijst bij van de producten en diensten die in aanmerking komen en gaat op regelmatige tijdstippen na of die lijst nog in lijn ligt met de recentste evoluties.

Duurzame mobiliteit

Naar aanleiding van het onlangs ingevoerde mobiliteitsbudget besliste de NAR om een aantal duurzame vervoersmiddelen aan de lijst toe te voegen. Voortaan kan een werknemer met zijn ecocheques ook een step, eenwieler of hoverboard aankopen. Zowel modellen met een elektrische motor als modellen zonder komen in aanmerking.

Ecologisch tuinieren

Ook wie aan duurzaam tuinieren doet, kan al enige tijd shoppen met zijn ecocheques: elektrisch of niet-gemotoriseerd tuingereedschap prijkt al eventjes op de lijst van producten en diensten. De NAR verduidelijkte nu dat ook de afzonderlijke batterijen (of accu’s) die je nodig hebt voor dat gereedschap in aanmerking komen.

Nieuwe update in 2020

In 2020 plant de Nationale Arbeidsraad een nieuwe evaluatie van de lijst met producten die je met ecocheques kan aankopen. Van zodra daar meer nieuws over is, vind je hier een update.