My Liantis

Veiligheid 07 februari 2020

Update ‘Code van goede praktijk voor steigers’

Constructiv, dienstverlener van en voor de bouwsector, publiceerde recent een nieuwe versie van de gids ‘Code van goede praktijk voor steigers’.

Leidraad voor veilig werken met steigers 

De ‘Code van goede praktijk voor steigers’ biedt werkgevers en preventieadviseurs een leidraad voor het veilig werken met verschillende steigertypes. Ze krijgt regelmatig een update in functie van veranderende wetgeving en evoluties op technisch vlak. 

Aandachtspunten

‘Vallen van hoogte’ is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Wie een steiger opbouwt en gebruikt, is verplicht een vaste veiligheidsprocedure te doorlopen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de bevoegd persoon steigerbouw. Deze controleert of de stelling wel veilig is. Alleen als hij of zij goedkeuring geeft, mogen je werknemers de steiger betreden.

Hulp nodig?

Liantis preventie en welzijn biedt je een opleiding rolsteigers aan. Tijdens deze opleiding leren je werknemers meer over het correct gebruik van rolsteigers, de montage en demontage ervan, het belang van valbeveiliging … Na de cursus kunnen de deelnemers optreden als bevoegd persoon rolsteigerbouw.