My Liantis

Personeelsbeleid 04 maart 2020

Vakbondsacties op Internationale Vrouwendag en 9 maart

Op zondag 8 maart 2020 is het traditiegetrouw Internationale Vrouwendag. Komende zondag wordt er dan ook een Wereldvrouwenmars georganiseerd in Brussel. De vakbonden ABVV en ACV - en hun Waalse tegenhangers - roepen op om actief deel te nemen aan de Wereldvrouwenmars in Brussel.  Het ABVV en het FGTB hebben zelfs een stakingsaanzegging ingediend voor zowel zondag 8 als maandag 9 maart.

Mogen je medewerkers afwezig blijven?

Deelnemen aan een actiedag valt onder het stakingsrecht. In principe kan je je hier als werkgever dan ook niet tegen verzetten. Evenmin kan je eisen dat je medewerker aantoont dat hij effectief deelnam aan de betoging.

Enkel in sommige sectoren, zoals in de non-profitsector, kan je personeel opvorderen om een minimale dienstverlening te verzekeren.

Hebben je medewerkers recht op loon?

Medewerkers die deelnemen aan de staking, leveren geen prestaties en hebben daardoor ook geen recht op loon. Als een medewerker lid is van een vakbond dan zal hij of zij van hen een stakingsvergoeding krijgen. Medewerkers die gewoon komen werken, moet je uiteraard wel betalen.

Een medewerker die al het mogelijke doet om tijdig op het werk te raken, maar die door omstandigheden buiten zijn wil om, niet of niet tijdig op het werk of bedrijventerrein raakt, bijvoorbeeld door een niet te voorziene versperring van de openbare weg, heeft recht op gewaarborgd dagloon.

Kan je een beroep doen op uitzendkrachten?

Als slechts enkele van je medewerkers aan de betoging deelnemen – en dit dus geen gevolgen heeft voor de activiteit binnen je bedrijf – kan je een beroep doen op uitzendkrachten. Als veel van je medewerkers ervoor kiezen om te gaan betogen – en dit dus wel gevolgen heeft voor de activiteit van je bedrijf – kan je geen beroep doen op uitzendkrachten.