Vakbondsacties in Brussel op donderdag 24 februari 2022

Op 24 februari 2022 organiseert het Europees Vakverbond (EVV), gesteund door het ABVV, het ACV en de ACLVB in Brussel een bewustmakingsactie rond het thema ‘verdediging van de koopkracht’. Ook vakbonden uit andere Europese landen lieten weten aanwezig te zullen zijn. De actie gaat door in de Europese wijk aan het Schumanplein, tussen 14 uur en 15 uur. Deze dag wordt beschouwd als een stakingsdag.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 17 februari 2022

Mogen je medewerkers afwezig blijven? 

Deelnemen aan een actiedag valt onder het stakingsrecht. In principe kan je jou hier als werkgever dan ook niet tegen verzetten.

Je kan ook niet eisen dat je medewerker aantoont dat hij effectief deelnam aan de staking en/of andere acties.  Enkel in bepaalde sectoren, zoals in de non-profitsector, kan je personeel opvorderen om een minimale dienstverlening te verzekeren. 

Hebben je medewerkers recht op loon? 

Medewerkers die gaan betogen of het werk onderbreken, leveren geen prestaties en hebben daardoor ook geen recht op loon. Als een medewerker lid is van een vakbond dan zal hij of zij van hen een stakingsvergoeding krijgen. Medewerkers die gewoon komen werken, moet je uiteraard wel betalen. 

Een medewerker die al het mogelijke doet om tijdig op het werk te raken, maar die door omstandigheden buiten zijn wil om, niet of niet tijdig op het werk of het bedrijventerrein raakt, bijvoorbeeld door een onvoorziene versperring van de openbare weg, heeft recht op gewaarborgd dagloon. 

Werkwilligen die daarentegen wel tijdig aan het bedrijf of bedrijventerrein aankomen, maar door de staking niet kunnen werken, hebben geen recht op loon.

De RVA zal ook geen tijdelijke werkloosheidsuitkeringen toekennen voor de actiedag van 24 februari 2022 als de uitkeringen enkel voor deze dag aangevraagd worden. 

Kan je een beroep doen op uitzendkrachten? 

Als werkgever is het verboden om initiatieven te nemen die de staking kunnen ‘breken’. Je kan dus geen stakers/betogers/actievoerders vervangen door uitzendkrachten.

Als slechts enkele van je medewerkers aan de betoging/actie/staking deelnemen, en dit dus geen gevolgen heeft voor de activiteit binnen je bedrijf, kan je een beroep blijven doen op uitzendkrachten die al een tijd voor de aanvang van de actiedag bij jou zijn tewerkgesteld.

Wanneer veel van je medewerkers er voor kiezen om te staken, en dit dus wel gevolgen heeft voor de activiteit van je bedrijf, kan je geen beroep doen op uitzendkrachten.  

Relevante artikels

Lees zeker ook ...