Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
De algemene fietsvergoeding is een feit. Vanaf 1 mei 2023 ben je als werkgever verplicht om medewerkers die met de fiets naar het werk komen 0,27 euro per gefietste kilometer te betalen. De sociale partners sloten deze nieuwe cao op 24 januari in de Nationale Arbeidsraad (NAR).
Medewerkers die regelmatig met de fiets naar het werk gaan, hebben recht op deze fietsvergoeding. In de cao staat een voorbeeld om dit te verduidelijken:
“Wanneer de werknemer zich ten minste één keer per week met de fiets van zijn woonplaats naar het werk begeeft, wordt dit beschouwd als een regelmatige verplaatsing. Hetzelfde geldt voor de werknemer die in de zomer met de fiets naar het werk komt.”
Aan de werknemer die slechts occasioneel met de fiets komt, moet je geen vergoeding betalen.
Vanaf 1 mei 2023 is het verplicht om de algemene fietsvergoeding te betalen. Tot die datum moet je alleen een fietsvergoeding betalen als een sectorale of ondernemings-cao dit verplicht.
Tot 1 mei dit jaar kunnen sectoren en ondernemingen zelf nog een andere regeling via een cao voorzien. Dit kan dan bijvoorbeeld een lager bedrag zijn voor een langer traject.
Het bedrag van de fietsvergoeding is vastgesteld op 0,27 euro per kilometer. Dit bedrag wijzigt jaarlijks volgens de evolutie van de indexcijfers.
Bovendien is de gefietste afstand beperkt tot 20 kilometer per enkel traject. Je moet dus voor maximum 40 kilometer per dag een fietsvergoeding toekennen.
Je betaalt de vergoeding samen met het gewone loon.
Ja, cao 164 is slechts een aanvullende regeling. Bestaat er op sectoraal of ondernemingsvlak al een specifieke vergoeding voor het woon-werkverkeer met de fiets, dan blijft deze regeling gewoon van toepassing. Dat betekent dat je deze vergoeding kan blijven betalen volgens de toepasselijke voorwaarden, ook als dat bedrag lager ligt.
De medewerker vermeldt in een verklaring op eer het aantal gefietste kilometers voor het woon-werkverkeer en het aantal gefietste dagen in de maand. Je legt als werkgever zelf vast hoe vaak de verklaring nodig is en hoe je zal controleren of deze verklaring met de werkelijkheid strookt.
Relevante artikels
Verloning personeel 24 januari 2023
In de eerste zes maanden van 2022 kreeg 1 op de 5 medewerkers (19,5%) bij kmo’s in ons land een fietsvergoeding. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 263.000 kmo-werknemers naar aanleiding van Week van de Mobiliteit.