De veerkrachtige zelfstandige: grootschalig project rond burn-out bij zelfstandigen

Dienstengroep Liantis, zelfstandigenorganisatie UNIZO, en opleidingsinstelling Integraal verenigen zich om burn-outs bij zelfstandigen aan te pakken. Met het pilootproject ‘De veerkrachtige zelfstandige’ willen ze zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers ondersteunen en versterken om stress en burn-out te voorkomen en te bestrijden.

2 minuten leestijd Persbericht 17 januari 2019

Pilootprojecten

Om burn-out op de werkvloer tegen te gaan, konden organisaties uit verschillende sectoren een pilootproject indienen bij minister van Sociale Zaken Maggie De Block. Uiteindelijk selecteerde een commissie 12 projecten uit 77 inzendingen. De geselecteerde voorstellen kunnen rekenen op een subsidie van 10.000 tot 300.000 euro.

Burn-outs bij zelfstandigen

Eén van de 12 geselecteerde projecten is ‘De veerkrachtige zelfstandige’ van dienstengroep Liantis, zelfstandigenorganisatie UNIZO en opleidingsinstelling Integraal. Met hun initiatief willen de drie partners zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers ondersteunen en versterken om stress en burn-out te voorkomen en te bestrijden.

In 2016 leed een kwart van alle zelfstandigen in invaliditeit aan arbeidsgerelateerde psychosociale aandoeningen.

Burn-outs komen natuurlijk ook voor bij zelfstandige ondernemers, en niet enkel bij werknemers. In 2016 leed zelfs een kwart van alle zelfstandigen in invaliditeit aan arbeidsgerelateerde psychosociale aandoeningen. Uit onderzoek bleek dat liefst 42,8% van de zelfstandigen de werkdruk problematisch vond, en 26,6% liet weten dat het werk emotioneel belastend was. Nochtans worden deze ondernemers vaak onderbelicht in de aanpak van de burn-outproblematiek.

Gebundelde expertise: samen werkt

Liantis heeft ervaring met de aanpak van burn-out in organisaties en staat zelfstandigen bij tijdens hun hele ondernemerstraject. Ondernemersorganisatie UNIZO houdt dan weer de vinger aan de pols bij zelfstandige ondernemers terwijl Integraal ruime ervaring heeft in het ondersteunen van ondernemers, onder meer met opleidingen.

Met dit project focussen deze 3 partners zich onder meer op een brede sensibiliseringscampagne, specifieke tools, opleidingen, ontbijtsessies en individuele begeleidingen. Dit alles op maat van de zelfstandige ondernemer en onderbouwd door recent wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast willen Liantis, UNIZO en Integraal ook het beleid ondersteunen. Het project biedt immers de kans om een traject uit te dokteren dat past binnen het concept van het gezondheidsbudget, zoals aangehaald in de recente beleidsnota’s van minister Maggie De Block. Dat budget kunnen zelfstandige ondernemers gebruiken om professionele begeleiding te volgen om stress en burn-out te voorkomen of te behandelen.

De 3 partners willen de resultaten van het project ook graag duurzaam verankeren binnen organisaties die actief zijn in het werkveld van zelfstandige ondernemers.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...