Verbetering ergonomie onmisbaar om langdurige ziekte halt toe te roepen

Meer dan de helft (55%) van alle klachten die medewerkers effectief hinder bezorgen op het werk, heeft te maken met spier- en skeletaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de externe preventiedienst Liantis bij meer dan 110.000 medewerkers in 2023. “Als je bovendien weet dat 32% van alle langdurig zieken afwezig zijn door diezelfde klachten, is het dus belangrijk om in te zetten op ergonomie op de werkvloer”, aldus Stephan Tomlow van Liantis.

3 minuten leestijd Persbericht 14 oktober 2024

De cijfers

Om een beter beeld te krijgen op de problematiek rond langdurige ziekte die dagelijks leeft op de werkvloer, analyseerde de externe preventiedienst Liantis de gegevens van alle preventieve medische onderzoeken die ze uitvoerden in 2023. 175.105 werknemers ondergingen vorig jaar een medisch onderzoek. 63%, ofwel 110.374, vulden voorafgaand een gestandaardiseerde medische vragenlijst in. 

Wanneer we de medewerkers in die enquête vroegen welke medische klachten effectief hinder geven bij de uitvoering van het werk, zien we dat één groep klachten erbovenuit steekt. 55% van alle klachten die hinder geven bij het werk zijn fysieke klachten, zoals rug- en nekklachten, knieklachten, klachten aan de schouders en armen …

“We zien dat maar liefst 32% van alle langdurige ziektes te maken heeft met spier- en skeletklachten. Dat blijkt uit de officiële RIZIV-cijfers. Klachten die hinder geven op de werkvloer, hebben dus ongetwijfeld ook hun weerslag bij de mensen die effectief uitvallen”, aldus Stephan Tomlow, verantwoordelijke ergonomie bij Liantis. “Bij arbeiders die langdurig ziek zijn, vormen de spier- en skeletaandoeningen de grootste groep van aandoeningen. Volgens de officiële statistieken van het RIZIV zijn bijna 105.000 langdurig zieken in België arbeiders met spier- en skeletaandoeningen. Dat is 23% van alle langdurig zieken. Willen we die problematiek het hoofd bieden, is er een aanpak nodig op vele vlakken, maar zeker ook op het vlak van ergonomie.”

Hoge kostprijs

Stephan Tomlow: “Er is niet voor niets een nieuwe wetgeving ergonomie gepubliceerd in mei 2024. Deze wetgeving stelt duidelijk dat je bij ergonomie het werk moet aanpassen aan de medewerker en dat de werkgever verantwoordelijk is voor de risicofactoren op het werk, waar hij of zij impact op heeft. Om de werknemers aan het werk te houden én om te voorkomen dat de groep langdurig zieken alsmaar groter wordt, zal het dan ook belangrijk zijn om preventief in te zetten bij het ontwerp en de inrichting van de werkposten. Dat is ook wat deze nieuwe wetgeving oplegt aan onze bedrijven. Gelukkig zien we dat heel wat werkgevers hier sowieso ook zelf al positief op inzetten.”

Maak van ergonomisch denken een gewoonte

“Jammer genoeg bestaat er geen eenvoudig wondermiddel”, stelt Stephan Tomlow. “Alles start met de risicoanalyse ergonomie, waarbij risicofactoren zoals kracht, duurtijd, werkhoudingen ... geëvalueerd worden. Dit kan je in eerste instantie participatief, samen, met de werknemers uitvoeren. Zo weet je wat er leeft en kan je verbeteringen implementeren. Wanneer je dit systematisch gaat doen, ga je pas echt de vruchten plukken en merken dat ergonomische principes meenemen bij de aankoop en het ontwerp echt een grote meerwaarde heeft. Zowel op het vlak van de gezondheid van de werknemers als op het vlak van productiviteit. Bij aankoop en inrichting van de werkplek doordacht te werk gaan, kost niet altijd meer, maar kan wel grote impact hebben.”