Mogen mijn medewerkers hun verlof overdragen?

Het einde van het jaar is in zicht, dus de kans is groot dat een van je medewerkers vraagt: “Mag ik mijn verlof overdragen naar volgend jaar?”. Het antwoord? Bij wettelijk verlof kan dat voorlopig nog niet. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 03 november 2023

Niet overdraagbaar

Je werknemers moeten hun jaarlijkse wettelijke vakantiedagen altijd opnemen tijdens het lopende vakantiejaar. Daarom spoor je jouw medewerkers het best aan om dit zo snel mogelijk te regelen. Zo voorkom je frustraties tegen het einde van het jaar, wanneer blijkt dat de dagen niet overgezet kunnen worden. 

Tip: informeer je werknemers over hun openstaande saldo, of wijs hen de weg naar waar ze dit zelf makkelijk kunnen raadplegen. Wist je dat het overzicht van de resterende vakantiedagen van jouw medewerker onderaan hun loonbrief is terug te vinden, of online, in Prestaties doorsturen, onder de kalender van elke medewerker af te lezen valt?     

Wettelijk verlof = 4 weken

Voltijdse werknemers in België hebben doorgaans recht op vier weken jaarlijkse vakantie. In het systeem van vakantiegelden bestaan er voorlopig nog verschillen tussen arbeiders en bedienden. Voor pas afgestudeerden en voor 50-plussers die na een periode van inactiviteit terug aan de slag gaan, bestaan speciale regelingen.

Wettelijk verlof moet je effectief opnemen

Het is ook zo dat je medewerkers niet kunnen afzien van de vakantie waar ze recht op hebben. Ze zijn dus verplicht om deze vakantiedagen op te nemen. Het is ook belangrijk dat je medewerkers regelmatig rust nemen om hun welzijn te garanderen én de werkdruk te verlichten. 

Als het door een schorsing van de arbeidsovereenkomst tot het einde van het jaar toch niet lukt om alle dagen op te nemen, krijgt je medewerker wel het (resterende) vakantiegeld uitbetaald. Dat moet uiterlijk op 31 december gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een schorsing door een ongeval of ziekte, moederschapsrust, geboorteverlof … 

Andere verlofstelsels

Soms is het onder strike voorwaarden toch mogelijk om verlof over te dragen, maar enkel voor bijkomende vakantiedagen die op sectoraal- of ondernemingsvlak toegekend worden. Dus nooit voor wettelijke verlofdagen.

Tip: raad je medewerkers altijd aan om eerst hun wettelijke verlofdagen op te gebruiken voor ze een beroep doen op andere toegestane (extra) verlofdagen.

Ziek tijdens vakantie: nieuwe regels 

Vanaf 2024 wordt de regelgeving rond jaarlijkse vakantie aangepast op twee punten. Enerzijds zijn er nieuwe regels voor wanneer je medewerker ziek wordt tijdens de vakantie, anderzijds zijn er ook nieuwe regels als je medewerker niet alle vakantiedagen kan opnemen door een schorsing van de arbeidsovereenkomst tot het einde van het jaar. In dat laatste geval wordt het wel mogelijk om je wettelijke verlofdagen over te dragen. Hier lees je er meer over: Ziek tijdens vakantie: nieuwe regels | Liantis

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren