My Liantis

Sociaal statuut 18 oktober 2020

Verplichte sluiting horeca: wat nu als zelfstandige ondernemer?

Op het overlegcomité van 16 oktober 2020 nam de regering opnieuw bijkomende maatregelen om verdere besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Zo moeten de cafés en restaurants vanaf maandag 19 oktober noodgedwongen 4 weken dicht. Een harde klap. Op welke steunmaatregelen kan je tijdens die vier weken een beroep doen als zelfstandige ondernemer in de horecasector?

Volledige sluitingsplicht

Alle restaurants en cafés moeten vanaf maandag 19 oktober 2020 vier weken lang de deuren sluiten. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, al is dit ook beperkt tot 22 uur. Om deze zware klap voor de sector wat te verzachten voorzien zowel de federale overheid als de regionale overheden steunmaatregelen.

Hieronder sommen we op op welke steunmaatregelen je een beroep kan doen als zelfstandige ondernemer zonder personeel. Ben je werkgever? Dan gelden er nog bijkomende steunmaatregelen. Ontdek ze hier.

Federale steunmaatregelen

  • Je hebt recht op een dubbele uitkering overbruggingsrecht. Dat komt dus neer op een totaalbedrag van 2.583,38 euro per maand zonder gezinslast, of 3.228,2 euro met gezinslast.
  • De overheid verlengt de bestaande betalingsuitstelregelingen. Het is nog even wachten om met duidelijkheid te kunnen zeggen om welke regelingen het precies gaat en wat de voorwaarden zijn.
  • Als horecaondernemer moet je dit jaar geen jaarlijkse FAVV-bijdrage betalen. 

Regionale steunmaatregelen

Naast de federale steunmaatregelen, voorzien de regio’s ook afzonderlijke steunmaatregelen:

  • Vlaanderen: Horecazaken die de komende vier weken gedwongen moeten sluiten, zullen van VLAIO een premie ontvangen die 10% bedraagt van de omzet in dezelfde periode van 2019. Er zou wel een plafond gelden voor deze steun. Zo kan een kleinere horecaondernemer een beroep doen op maximaal 11.250 euro. Ben je een werkgever met meer dan 10 werknemers? Dan geldt er een plafond van 22.500 euro.
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: De Brusselse regering voorziet een specifieke premie van 3.000 euro voor bars en cafés, die nu zou worden uitgebreid naar restaurants. Daarnaast voorzien de Brusselse gemeenten ook elk apart nog bijkomende premies voor bars en cafés. Ga dus bij je gemeente na of ze een bijkomende premie voor jou voorziet.
  • Wallonië: In Wallonië ligt er een plan op tafel om ondernemingen zonder medewerkers een extra premie te geven van 3.000 euro. Bij grotere horecazaken - die dus ook werknemers inschakelen - zou het bedrag kunnen oplopen tot 9.000 euro. Meer details volgen binnenkort.

Aanvraagprocedures worden uitgewerkt

De overheid werkt momenteel volop aan de verdere uitwerking van de nieuwe steunmaatregelen. Daarom kunnen ondernemers die vanaf 19 oktober verplicht de deuren moeten sluiten, voorlopig enkel het dubbel overbruggingsrecht aanvragen. We houden je uiteraard op de hoogte wanneer er meer duidelijkheid is over de precieze aanvraagprocedures van de andere, nieuwe steunmaatregelen.