Versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 19 april 2021

Vanaf 19 april 2021 worden een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat heeft het Overlegcomité beslist. De versoepelingen houden goed nieuws in voor onder meer de kappers en de niet-essentiële winkels. In de horeca kunnen voorlopig enkel de terrassen heropenen. We zetten wat we al weten voor jou op een rijtje.

3 minuten leestijd Heropstart 14 april 2021

Welke versoepelingen zijn aangekondigd?

Vanaf 19 april 2021:

 • De scholen kunnen opnieuw openen. Enkel de leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs moeten de lessen nog voor de helft thuis volgen.
 • Niet-essentiële reizen zijn niet langer verboden, maar worden afgeraden. Wie uit een rode zone terugkeert, zal moeten rekening houden met test- en quarantaineregels.

Vanaf 26 april 2021:

 • Je mag buiten opnieuw met tien mensen afspreken in plaats van met vier.
 • Niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer aan de slag.
 • In de niet-essentiële winkels kan je weer zonder afspraak terecht. Wel met maximaal twee personen uit hetzelfde huishouden.
 • Ook proefprojecten zijn vanaf nu mogelijk, onder meer in de cultuur-, event- en sportsector.

Vanaf 8 mei 2021:

 • De avondklok wordt vervangen door een samenscholingsverbod. Je mag tussen middernacht en 5.00 uur maximaal met drie samenkomen.
 • Elk gezin mag thuis twee mensen (uit dezelfde bubbel) uitnodigen in plaats van één persoon.
 • In de horeca mogen de terrassen heropenen.
 • Er mogen buiten cultuurevenementen worden georganiseerd voor maximaal 50 personen.
 • Op 8 mei 2021 gaat ook een ‘buitenplan’ in, met onder meer de heropening van de pretparken.

De versoepelingen die voorzien zijn vanaf 8 mei 2021 hangen wel af van de situatie op de afdeling intensieve zorgen. Pas wanneer de toestand daar duurzaam is verbeterd, kunnen de versoepelingen ook effectief ingaan. Ook het aantal vaccinaties zal een rol spelen.

Op 23 april 2021 staat een nieuw Overlegcomité gepland om beslissingen te nemen over de zomer en wat er concreet mogelijk zal zijn vanaf begin juni.

Op welke steun heb je nog recht?

Voorlopig werden nog geen nieuwe beslissingen meegedeeld in het kader van het (dubbele) overbruggingsrecht of andere steunmaatregelen. We informeren je zodra we meer weten.

Was je in de loop van april nog verplicht gesloten? Dan heb je voor die maand sowieso nog recht op een dubbele overbruggingsuitkering.

Niet-essentiële winkels hebben voor de maand april naargelang hun situatie recht op een dubbele of enkele overbruggingsuitkering. Je kan alle details daarover nog eens nalezen in ons nieuwsbericht over steun voor niet-essentiële winkels.

Kamp je na je heropening met een omzetverlies van minstens 40%? Dan heb je mogelijk recht op het overbruggingsrecht bij een aanzienlijke omzetdaling.

Aangezien de horeca begin mei nog verplicht gesloten is, is er voor die maand nog recht op een dubbele overbruggingsuitkering. Welke steun vanaf juni voor de horecasector wordt voorzien, is nog niet duidelijk. We informeren je zodra we meer weten.