My Liantis

Ondernemen 03 augustus 2020

Verstrengde coronamaatregelen Antwerpen: op welke steunmaatregelen heb je recht?

Het stijgende aantal COVID-19-besmettingen in de provincie Antwerpen dwong een tijdlang tot strengere maatregelen. Hieronder geven we een overzicht van wat je als ondernemer in de provincie Antwerpen zeker moet weten.

Strengere maatregelen in Antwerpen

Het stijgende aantal COVID-19-besmettingen in de provincie Antwerpen dwong tot strengere maatregelen. In de meest getroffen zone van de provincie moesten fitnesszaken tot 5 augustus en feestzalen tot 12 augustus de deuren sluiten. Het was er bovendien verboden om evenementen te organiseren.

Tot 12 augustus moesten cafés en restaurants in de hele provincie hun zaak om 23.00 uur sluiten en waren contact- en ploegsporten verboden. Zelfstandigen die de dupe werden van deze verstrengde veiligheidsmaatregelen, kunnen rekenen op steun.

Overbruggingsrecht of relance-uitkering?

Uitbaters van feestzalen en fitnesscentra, organisatoren van grote evenementen en de sportsector kwamen sowieso al in aanmerking voor een relance-uitkering. Door de verstrengde lokale maatregelen komen zelfstandigen die hun activiteiten tijdelijk niet meer mochten uitoefenen nu automatisch opnieuw in aanmerking voor het overbruggingsrecht wegens verplichte sluiting voor de maanden juli en augustus 2020. Hetzelfde geldt voor getroffen onderaannemers en toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld dj’s en sport- en yoga-instructeurs.

Dat betekent natuurlijk niet dat je meerdere uitkeringen kan combineren. Je zal een keuze moeten maken tussen een van beide uitkeringen. Kan je hier hulp bij gebruiken? Check dan zeker ons handig overzicht van alle maatregelen.

Wat met horeca en nachtwinkels?

Ondanks het vervroegde sluitingsuur voor de horeca heb je als horeca-ondernemer geen recht op het overbruggingsrecht wegens verplichte sluiting voor juli en augustus. Maar de horecasector komt natuurlijk wel in aanmerking voor steun bij de heropstart via een relance-uitkering, ook in juli en augustus.

Nachtwinkeluitbaters mogen in gans België alleen nog openen tussen 18.00 uur en 22.00 uur. Deze beperking is zo groot, dat zij vanaf juli als verplicht gesloten worden beschouwd en dus recht hebben op het overbruggingsrecht.

Behoor je niet tot een van bovenvermelde sectoren, maar ondervind je wel de gevolgen van de verscherpte maatregelen? Dan kan je ofwel terugvallen op de relance-uitkering waarvoor je je activiteiten niet moet onderbreken (bijvoorbeeld het geval voor bijna alle niet-voedingswinkels), ofwel op het overbruggingsrecht bij een onderbreking van je activiteiten voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen.

Je kan het overbruggingsrecht of de relance-uitkering via My Liantis aanvragen!

Aanvraag indienen