Vleessector: specifieke verplichtingen in de strijd tegen sociale fraude

In de strijd tegen sociale fraude moet je als onderneming actief in de vleesindustrie een aantal specifieke verplichtingen nakomen. Het gaat om de aangifte van werken, een aanwezigheidsregistratie en, in geval van sociale en/of fiscale schulden, een inhoudingsplicht.

2 minuten leestijd 27 mei 2021

De aangifte van werken

Valt jouw onderneming onder de vleessector en voer je een of meerdere van volgende activiteiten uit voor een opdrachtgever: activiteiten in uitsnijderijen, activiteiten i.v.m. vleesbereidingen en vleesproducten of het slachten van hoefdieren, gevogelte en konijnen? Dan ben je verplicht om de werken elektronisch aan te geven bij de RSZ.

Je moet alle informatie geven die nodig is om de belangrijkheid van de werken te ramen en er de opdrachtgever en, als die er zijn, in welk stadium ook, de onderaannemers, van te identificeren. Als er tijdens de uitvoering van de werken andere onderaannemers tussenkomen, moet jij als hoofdaannemer de RSZ daar vooraf van verwittigen. Zo moet elke onderaannemer die op zijn beurt een beroep doet op een andere onderaannemer jou (= hoofdaannemer) daarvan schriftelijk op de hoogte brengen.

Op de site van de RSZ vind je meer informatie rond de aangifte van werken.

De aanwezigheidsregistratie of Checkinatwork

Iedereen die werken uitvoert in een slachthuis, een versnijdingsatelier of in een onderneming van vleesbereidingen en/of vleesproducten, moet geregistreerd worden. Dat gaat dus over de registratie van werknemers verbonden door een arbeidsovereenkomst én over de registratie van zelfstandigen. Klanten van het bedrijf moeten niet geregistreerd worden.

De registratie moet altijd gebeuren voor de aanvang van de werken.

De verantwoordelijkheid voor de registratie ligt zowel bij de persoon die iemand uitstuurt om te werken (opdrachtgever, aannemer), als bij de persoon die het werk doet (werknemer, zelfstandige). De partijen moeten onderling afspreken wie de registratie doet, en ze kunnen controleren of de registratie gebeurd is.

Je kan flexibel registreren via vier verschillende kanalen, die afwisselend gebruikt kunnen worden:

  • een online dienst via desktop;
  • de mobiele online dienst;
  • de webservice;
  • de gateway.

Op de site van de RSZ vind je meer informatie over dit registratiesysteem Checkinatwork.

De inhoudingsplicht

Wanneer een aannemer of onderaannemer van werken in de vleesverwerkende sector op het ogenblik van de betaling van de factuur sociale schulden heeft, moet de opdrachtgever of de aannemer 35% van het bedrag van de factuur (exclusief btw) inhouden en doorstorten aan de RSZ. Bij fiscale schulden gaat er 15% naar de fiscus. Mogelijke schulden kan je makkelijk nagaan op Check inhoudingsplicht.

Houdt een opdrachtgever of aannemer zich niet aan de inhoudingsplicht, dan is hij hoofdelijk aansprakelijk voor de fiscale en/of sociale schulden van zijn medecontractant.