Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
De fiscale fiches voor inkomstenjaar 2024 moeten bijkomende informatie bevatten over de bedrijfsfietsen die je ter beschikking stelt. Deze fiches bezorg je in het voorjaar van 2025 aan je werknemers en bedrijfsleiders en bevatten voortaan verplicht de werkelijke waarde van het voordeel.
Stel je bedrijfsfietsen ter beschikking? Informeer ons dan zo snel mogelijk. Op die manier verwerken we alles tijdig en correct voor jou.
Het voordeel van de bedrijfsfiets is vrijgesteld van belastingen, op voorwaarde dat de werknemer of bedrijfsleider de fiets regelmatig gebruikt voor woon-werkverplaatsingen.
Vanaf inkomstenjaar 2024 komt daar een voorwaarde bij: de werknemer moet bij de aangifte in de personenbelasting kiezen voor de forfaitaire aftrek van beroepskosten. Kiest de werknemer voor de aftrek van de werkelijke beroepskosten? Dan is het voordeel van de bedrijfsfiets niet meer vrijgesteld in de personenbelasting.
Deze wijziging heeft geen effect op de berekening van de bedrijfsvoorheffing. Is er regelmatig woon-werkverkeer met de fiets? Dan hou je in de bedrijfsvoorheffing rekening met een vrijstelling.
Kiest de werknemer of bedrijfsleider uiteindelijk in de personenbelasting voor een aftrek van de werkelijke beroepskosten? Dan belast de fiscus het voordeel dus alsnog. Om dit te doen, heeft de fiscus informatie nodig. Vandaar dat de fiscale fiche nu ook de werkelijke waarde van het voordeel op jaarbasis moet bevatten.
De werkelijke waarde van het voordeel op jaarbasis bepaal je aan de hand van de leasekosten. Kocht je de fiets aan? Dan kijk je naar de aankoopprijs gespreid over vijf jaar. Je rekent altijd met de btw inbegrepen.
Stel je naast de fiets zelf ook toebehoren en bepaalde diensten ter beschikking, zoals herstellingen, onderhoud en verzekering? Dan moet je die ook in rekening brengen.
Staat de fiets permanent ter beschikking? Dan stel je het voordeel vast op jaarbasis. Gaat het over een beperkte terbeschikkingstelling (bijvoorbeeld twee dagen per week)? Dan stel je het voordeel vast op basis van de frequentie en de duur van het gebruik. Let wel: krijgt een werknemer geen specifieke fiets toegewezen, maar mag hij/zij er wel steeds gebruik van maken? Dan beschouwt de fiscus dit als een permanente beschikking.
Dekt een permanente terbeschikkingstelling geen volledig jaar omdat het in de loop van het jaar plaatsvindt of eindigt? Dan vermindert het voordeel pro rata.
In sommige gevallen spreken werkgever en werknemer een brutoloonruil af tijdens de terbeschikkingstelling van de fiets. Een dergelijke brutoloonruil heeft geen invloed op de waarde van het voordeel.
Werkt men met een eigen nettobijdrage? Dan mag de werkelijke waarde van het voordeel in mindering gebracht worden.
Voorbeeld leasing
Een werkgever leaset een fiets ter waarde van 3.000 euro en stelt die permanent ter beschikking aan zijn werknemer vanaf 1 januari 2024. De waarde van de toebehoren die ook ter beschikking worden gesteld, bedraagt 450 euro. De werkgever neemt ook de herstellings- en onderhoudskosten (overeenkomst van 80 euro per jaar) ten laste. De genoemde bedragen zijn btw inbegrepen. De leasing loopt over drie jaar. De werknemer beschikt thuis het hele jaar door over de fiets.
De werkelijke waarde spreid je over drie jaar. Voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) bedraagt het voordeel 1.230 euro, via de berekening [(3.000 + 450)/3]+80.
Stel dat deze werknemer maandelijks een netto eigen bijdrage levert van 20 euro. Dan mag voor inkomstenjaar 2024 240 euro (12 x 20 euro) in mindering gebracht worden. Het gaat dan over een werkelijke waarde van 990 euro (1.230 – 240 euro).
Voorbeeld aankoop
Een werkgever koopt een elektrische fiets ter waarde van 3.000 euro en stelt die permanent ter beschikking aan zijn werknemer. De waarde van die toebehoren die ook ter beschikking worden gesteld, bedraagt 500 euro. De werkgever neemt ook de herstellings- en onderhoudskosten (overeenkomst van 80 euro per jaar) ten laste. De genoemde bedragen zijn btw inbegrepen. De werknemer beschikt thuis het hele jaar door over de fiets.
De werkelijke waarde spreid je over vijf jaar en bedraagt 780 euro, via de berekening [(3.000 + 500)/5]+80.
Werd de fiets ter beschikking gesteld vanaf juli 2024? Dan bedraagt de werkelijke waarde voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) 392,13 euro (780 x 184/366).
Om alles tijdig en correct te verwerken, willen we vragen om zo snel mogelijk de nodige informatie te bezorgen aan je klantenadviseur. Concreet bezorg je voor inkomstenjaar 2024 per werknemer en/of bedrijfsleider die een fiets ter beschikking gesteld krijgt:
1) de werkelijke waarde van het voordeel
2) het jaarbedrag van de eventuele netto eigen bijdrage van de werknemer/bedrijfsleider
Betreft het een fietslease? Dan bezorgt de leasemaatschappij je de nodige informatie.