Welzijnswetgeving: bescherming tegen nadelige gevolgen na discriminatie breidt uit

Binnenkort zijn er belangrijke wijzigingen in de Genderwet, de Antiracismewet, de Antidiscriminatiewet en de Welzijnswet. De nieuwe wetgeving verscheen op 15 mei in het Belgisch Staatsblad en treedt op 1 juni in werking.  

De wetgeving beschermt naast de slachtoffers van discriminatie nu ook de getuigen die opkomen voor de slachtoffers. 

3 minuten leestijd Welzijn op het werk 30 mei 2023

Wat verandert er?

De welzijnswetgeving beschermt al medewerkers die een formeel verzoek voor grensoverschrijdend gedrag indienen. Ook de rechtstreeks gehoorde getuigen die een schriftelijke verklaring binnen dit formeel verzoek afleggen, vallen hieronder. Vanaf 1 juni 2023 genieten medewerkers die een formeel verzoek voor geweld en pesterijen zonder discriminatiegrond indienen, de bescherming tegen nadelige gevolgen zoals omschreven door de welzijnswetgeving.

Ook gehoorde getuigen die een schriftelijke verklaring afleggen en toestemming geven om de werkgever hiervan op de hoogte te brengen, vallen hieronder. De medewerkers die stappen ondernemen voor feiten van geweld en pesterijen die verband houden met een discriminatiegrond of ongewenst seksueel gedrag, zijn vanaf dan door de Antidiscriminatiewet beschermd.

Concreet geldt deze bescherming dus niet alleen voor de persoon die de discriminatie meent te ervaren, maar ook voor de getuigen of personen die de melding doen, hulp bieden, de gediscrimineerde persoon bijstaan of die een schending van de wet melden. Zo beschermt onze wetgeving ook beter de personen die slachtoffers van discriminatie verdedigen. Wanneer de betrokken medewerker bescherming wenst, moet hij of zij ook zelf dit bewijs bezorgen aan de organisatie.

Wat betekent dit?

Medewerkers kunnen via de interne procedures geweld of pesterijen die verband houden met een discriminatiegrond of ongewenst seksueel gedrag op het werk, melden. Ze krijgen dan een schriftelijk bewijs met datum wanneer ze dit doen bij de vertrouwenspersoon, interne preventieadviseur of preventieadviseur psychosociale aspecten.  

Schadevergoeding 

Een werkgever kan veroordeeld worden tot de betaling van een schadevergoeding wanneer er sprake is van een nadelige maatregel na een melding, klacht of juridische procedure. Dit kan een vast bedrag zijn dat op dezelfde manier berekend wordt als de schadevergoeding bij discriminatie, en komt meestal overeen met zes maanden brutoloon. Maar het kan ook effectief het bedrag zijn van de werkelijke schade die de persoon heeft geleden.  

De bescherming geldt niet in het geval van misbruik van de procedure. Wanneer dit voorvalt, is het mogelijk dat de medewerker zelf een schadevergoeding moet betalen.  

Duurtijd 

De bescherming treedt in werking van zodra de werkgever op de hoogte is gesteld of kennis heeft van de handeling van de medewerker waarop de bescherming van toepassing is.  

Tijdens de daaropvolgende twaalf maanden rust de bewijslast bij de werkgever. De werkgever moet dan kunnen aantonen dat de nadelige maatregel geen verband houdt met de melding, klacht, getuigenis en hulp of bijstand met betrekking tot discriminatie, of met de inhoud ervan. Na deze twaalf maanden blijft de bescherming van kracht, maar ligt de bewijslast bij de medewerker die claimt bescherming te genieten.