My Liantis

Welzijn op het werk 09 april 2018

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) organiseert ieder jaar op 28 april de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk (Safeday). Op deze dag promoot de IAO veilige en gezonde jobs en initiatieven om het aantal arbeidsongevallen naar beneden te halen.

Dit jaar werden de ‘Safeday’ en de Werelddag tegen kinderarbeid (WDACL) samengevoegd in een gemeenschappelijke campagne om de veiligheid en gezondheid van jonge werknemers te verbeteren en om een einde te maken aan kinderarbeid.

Jonge werknemers van 15 tot 24 jaar vertegenwoordigen meer dan 15% van de beroepsbevolking in de wereld, maar het aantal niet-dodelijke arbeidsongevallen ligt tot 40% hoger dan bij werknemers ouder dan 25 jaar.

Talloze factoren kunnen de kwetsbaarheid van jongeren voor de risico's op vlak van veiligheid en gezondheid verhogen, zoals hun fysiek en psychologisch ontwikkelingsstadium, hun gebrek aan beroepservaring en opleiding, hun beperkte kennis van de gevaren van hun werk en hun gebrek aan onderhandelingsbekwaamheid dat hen ertoe kan aanzetten om taken of banen in slechte arbeidsomstandigheden te aanvaarden.

Met de campagne ‘Safeday 2018’ onderstreept de IAO dat het van cruciaal belang is om deze uitdagingen aan te gaan en om de veiligheid en de gezondheid van jonge werknemers te verbeteren, niet alleen om waardige arbeid voor jongeren te bevorderen, maar ook om gevaarlijke kinderarbeid en ook alle andere vormen van kinderarbeid te bestrijden.

Bron: BeSWIC - 28 april 2018: Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk