Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Meest gezocht
Mensen die geen gediplomeerd verpleegkundige zijn, maar toch verpleegkundige handelingen willen stellen, riskeerden tot voor kort vervolgd te worden. Daarom werd het statuut van “bekwame helper” opgenomen in het wetgevend kader dat ook zal bepalen welke handelingen gedelegeerd kunnen worden en onder welke voorwaarden.
De bekwame helper is een persoon die geen opleiding tot arts of verpleegkundige heeft gevolgd, maar die door tewerkstelling of vrijwilligersactiviteit toch bepaalde verpleegkundige handelingen kan uitvoeren bij de persoon die wordt verzorgd. Een bekwame helper kan een betaalde medewerker of een vrijwilliger zijn.
Een koninklijk besluit zal bepalen welke handelingen kunnen worden gedelegeerd en onder welke voorwaarden:
Daarnaast zal er in het koninklijk besluit ook een opsomming staan van handelingen die een bekwame helper nooit mag uitvoeren (zoals diagnostische handelingen).
Opgelet: De wet op de bekwame helper is niet van toepassing in verzorgingsinstellingen. Dit zijn in de eerste plaats ziekenhuizen en woon-zorgcentra. Bekwame helpers zijn meestal personen die werken in dagverblijven, scholen, de gehandicaptensector, gezinsdiensten en jeugdbewegingen of mantelzorger zijn.
De arts of verpleegkundige moet bij delegatie van deze taken ook een zorgplan opstellen waarin enkele zaken opgesomd moeten worden:
Als de activiteiten uitgeoefend worden binnen een beroepsactiviteit moet een kopie van het zorgplan worden bewaard.
Daarnaast is het ook belangrijk dat de gezondheidstoestand van de te verzorgen persoon regelmatig opnieuw wordt geëvalueerd door de persoon die toelating heeft gegeven.
Een bekwame helper kan ook nooit verplicht worden om verpleegkundige taken uit te voeren of om zijn engagement verder te zetten. Het weigeren tot uitvoeren van een bepaalde handeling mag ook geen invloed hebben op zijn loon- of arbeidsvoorwaarden.
Een organisatie die behoort tot de privésector en gebruikmaakt van een bekwame helper moet voldoen aan een aantal regels rond een overlegprocedure.
1. Werkgevers met overlegorgaan
Werkgevers met overlegorgaan (vakbondsafvaardiging) die gebruikmaken van bekwame helpers moeten nadere regels en afspraken over de implementatie vastleggen door het sluiten van een ondernemingscao of een cao afgesloten vanuit de sector.
De cao moet minstens volgende zaken bevatten:
De werkgevers die handelingen delegeren aan tewerkgestelde bekwame helpers moeten ook overleg houden met:
Het betrokken inspraakorgaan moet binnen de 6 maanden na de start van de tewerkstelling geconsulteerd worden om de maatregel te evalueren. Hiervoor bezorgt de organisatie minstens 15 dagen voor de evaluatie volgende informatie:
De informatie bevat minstens:
Na deze eerste evaluatie, moet er ook jaarlijks een dergelijke evaluatie blijven gebeuren zolang er verpleegkundige handelingen worden uitgevoerd.
2. Werkgevers zonder overlegorgaan
Werkgevers zonder overlegorgaan moeten de voorzitter van hun paritair (sub)comité informeren over het gebruik van de bekwame helper. Deze mededeling moet gebeuren ten laatste één maand na ontvangst van het document over de procedure of het zorgplan.
Wil je een beroep doen op bekwame helpers of wens je hier meer informatie over? Neem dan contact op met je klantenadviseur.