Wijziging tijdelijke werkloosheid door economische redenen

Vanaf 1 januari 2023 geldt opnieuw de normale procedure voor economische werkloosheid. De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid door economische redenen, die werd ingevoerd tijdens de coronapandemie, eindigt op 31 december 2022.Wij zetten alle formaliteiten nog eens op een rij voor wanneer je de gewone procedure voor economische werkloosheid wil toepassen. 

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 22 december 2022

Economische werkloosheid arbeiders 

Wil je economische werkloosheid invoeren voor je arbeiders? Vraag dan ofwel een volledige schorsing van vier weken aan of een gedeeltelijke grote schorsing van drie maanden, met als voorwaarde minder dan drie arbeidsdagen per week of minder dan één arbeidsweek op twee weken. Dit kan sectoraal afwijken via het koninklijk besluit. Na de maximumduur geldt er een verplichte werkweek van zeven kalenderdagen. 

Breng deze formaliteiten in orde 

  • Je medewerkers, de ondernemingsraad en de RVA moeten minstens zeven kalenderdagen voor de eerste dag van werkloosheid op de hoogte zijn. Je vertrouwde klantenadviseur bij Liantis kan de aanvraag ‘economische werkloosheid’ voor jou in orde brengen. 
     
    Voorbeeld: begint de economische werkloosheid op 9 januari 2023? Stuur dan ten laatste op vrijdagmiddag 30 december 2022 een mail naar je vertrouwde klantenadviseur. 
     

  • Bezorg tijdig de C3.2A-documenten aan je werknemers, uiterlijk op de eerste dag van de economische werkloosheid. Deze gegevens moet je zelf inschrijven in het elektronisch of papieren validatieboek. 

  • Deel de eerste effectieve werkloosheidsdag van de maand tijdig mee aan de RVA. 

  • Geef de dagen economische werkloosheid (code 0650) door via het digitaal platform My Liantis bij het ingeven van de lonen. 

Belangrijk: voor sommige PC’s geldt er een afwijkende sectorale regeling op de termijnen. 


Economische werkloosheid bedienden 

Vraag voor je bedienden ofwel een volledige schorsing van 16 weken per kalenderjaar aan of een gedeeltelijke schorsing van 26 weken per kalenderjaar. Vooraleer je van deze economische werkloosheid gebruikmaakt, toon je aan dat: 

  • ofwel de omzet, de productie of bestellingen in je onderneming met minstens 10% gedaald zijn; 

  • er minstens 10% van het totaal aantal dagen aangegeven aan de RSZ voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor arbeiders was, dit in het kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van de aanvraag. 

  • je een onderneming in moeilijkheden bent. Je kan hiervoor een erkenningsaanvraag indienen bij de FOD WASO, met grondige motivatie. 

Economische werkloosheid inroepen 

Wil je economische werkloosheid inroepen voor bedienden in je onderneming? Dan moet je gebonden zijn door een sectorale cao of een ondernemings-cao, ofwel moet je een ondernemingsplan hebben. Als je hier niet over beschikt, kan je tot en met 30 juni 2023 terugvallen op NAR-cao 159. Die cao maakt het voor jou als werkgever eenvoudiger om beroep te doen op economische werkloosheid voor bedienden, gezien er hier geen ondernemings-cao of -plan nodig is. 

Breng deze formaliteiten in orde 

  • Toon via formulier C106A aan dat je voldoet aan één van bovenstaande voorwaarden. Duid hierbij ook aan dat je een beroep doet op cao 159, een neergelegde sectorale cao, een ondernemings-cao of een ondernemingsplan. 

  • Stuur dit formulier aangetekend naar de FOD WASO als je de procedure van een ondernemingsplan volgt. In het geval van een cao moet je het formulier aangetekend versturen naar de dienst tijdelijke werkloosheid van het bevoegde RVA-kantoor. 

  • Verstuur het formulier ten laatste 14 kalenderdagen vóór de eerste kennisgeving ‘schorsing bedienden ingevolge werkgebrek’ aan de RVA. 
     
    Bijvoorbeeld: moet de economische werkloosheid op 16 januari 2023 ingaan? Breng dan ten laatste op 23 december 2022 je klantenadviseur bij Liantis op de hoogte om dit voor jou te regelen. Je kan dit eventueel ook zelf doen.  
     

  • Het formulier C106A is niet verplicht wanneer je in het verleden al bewezen hebt dat je een onderneming in moeilijkheden bent en de cao of het ondernemingsplan waarop je je beroept nog steeds van toepassing is. 

Voor de andere formaliteiten verwijzen we je naar de bovenstaande opsomming van de arbeiders. 


Tijdelijke werkloosheid door energiecrisis verlengd 

Sinds oktober 2022 kon je als werkgever gebruikmaken van ‘tijdelijke werkloosheid energie’ als je energiekosten te hoog waren ten opzichte van het productieniveau. Dit was mogelijk tot 31 december 2022, maar werd nu verlengd tot 31 maart 2023.  

Opgelet: vanaf 1 januari 2023 gelden hier ook opnieuw de verplichtingen rond het C3.2A-document, het validatieboek en de aangifte ASR-scenario. 

Sanctie voor werkgever bij onterecht toepassen tijdelijke werkloosheid 

Momenteel is er een ontwerp van programmawet die sancties toekent aan werkgevers die tijdelijke werkloosheid onterecht inroepen in hun organisatie, zogezegd door overmacht, technische storing, slecht weer of gebrek aan werk wegens economische redenen.  

Heeft de werkgever effectief onterecht tijdelijke werkloosheid ingeroepen? Dan moet hij of zij het normaal loon aan de medewerker betalen voor de dagen die als tijdelijke werkloosheid opgegeven werden. Bovendien kan de RVA de bruto werkloosheidsuitkeringen van onrechtmatig betaalde sommen terugvorderen bij de werkgever. De werkgever kan het nettobedrag van de uitkeringen aan de RVA inhouden op het nettoloon van de werknemer. 

Momenteel gaat het nog om een ontwerp van programmawet, maar we verwachten dat de maatregel op 1 januari 2023 in werking zal treden. Liantis brengt je op de hoogte van zodra de wet definitief is. 

Relevante artikels

Lees zeker ook ...