My Liantis

Steunmaatregelen 26 april 2021

Opnieuw winkelen zonder afspraak: op deze steun kan je rekenen

Sinds 26 april 2021 kan iedereen opnieuw zonder afspraak terecht in niet-essentiële winkels. Eerder besliste het Overlegcomité dat niet-essentiële winkels enkel nog klanten op afspraak mochten ontvangen tijdens de zogenaamde paaspauze, die liep van 27 maart tot en met 25 april 2021.

Op welke steun kan je rekenen voor mei nu je winkel terug open mag zonder afspraak?

Vanaf mei 2021 kom je niet meer in aanmerking voor het dubbel overbruggingsrecht omdat alle niet-essentiële winkels terug volledig open mogen. Kamp je met een omzetverlies van minstens 40%? Dan kan je rekenen op het enkele crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling.

Vanaf 1 mei 2021 kan je jouw aanvraag voor de maand mei indienen via My Liantis.

Op welke steun kan je rekenen voor maart en april toen je verplicht was om op afspraak te werken?

1. Je hebt recht op het dubbele crisis-overbruggingsrecht als het tussen 27 maart tot en met 25 april 2021 onmogelijk was om op afspraak open te blijven, doordat het bijvoorbeeld niet rendabel was, je geen personeel beschikbaar had of jouw specifieke activiteit er zich niet toe leende.

Wat betekent dit concreet?

  • Als je onmogelijk kon gebruikmaken van het systeem van winkelen op afspraak in de periode van 27 tot en met 31 maart 2021 kom je in aanmerking voor het dubbel overbruggingsrecht voor de maand maart 2021.

    Bij het indienen van je aanvraag zal je op eer moeten verklaren dat je in de onmogelijkheid was om op afspraak te werken; en dat je winkel bijgevolg gesloten is geweest vanaf 27 maart tot en met 31 maart 2021. Verder werken via een systeem van click&collect was wel toegestaan.

  • Ook al mag je vanaf 26 april 2021 opnieuw de deuren openen, toch heb je voor de maand april 2021 nog recht op het dubbel overbruggingsrecht, als je onmogelijk gebruik kon maken van het systeem van winkelen op afspraak in de periode van 1 april tot en met 25 april 2021. Verder werken via een systeem van click&collect was wel toegestaan in die periode.

2. Je hebt recht op het enkele crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling, als je in maart en/of april op afspraak open kon blijven, maar je omzet met minstens 40% daalde.

Deed je nog geen aanvraag? Je kan jouw aanvraag voor de maanden maart en april 2021 indienen via My Liantis.

Wie zijn zaak volledig sluit of enkel nog via het systeem van click&collect werkt omdat het niet mogelijk is om op afspraak te werken, komt weliswaar in aanmerking voor het dubbele crisis-overbruggingsrecht, maar hierdoor komt het recht op een andere premie in het gedrang. Zo zal er geen recht zijn op het Vlaams Beschermingsmechanisme voor de maand april 2021. Het is dus van belang om goed geïnformeerd de nodige afweging te maken tussen het dubbele overbruggingsrecht enerzijds en het Vlaams Beschermingsmechanisme anderzijds.

De Vlaamse premie voor april 2021 bedraagt 15% van je omzet van april 2019, op voorwaarde dat je minstens 60% omzetverlies leed. Vaak zal dit bedrag hoger zijn dan het bedrag van het dubbel overbruggingsrecht. Bovendien wordt het overbruggingsrecht belast, terwijl het Vlaams Beschermingsmechanisme vrijgesteld is van belastingen. 

Daarnaast kan je de Vlaamse premie wél combineren met de enkele uitkering in het kader van het overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling. Let op, deze uitkering wordt toegekend op basis van de omzetcijfers van de voorafgaande kalendermaand. Je hebt dus slechts recht op de enkele uitkering voor april als je in maart al minstens 40% omzetverlies leed.

Wat met jouw medewerkers?

Heb je door de coronamaatregelen niet voldoende werk meer voor al jouw medewerkers? Dan kan je gebruikmaken van de vereenvoudigde aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona). De vereenvoudigde aanvraagprocedure was eerder al verlengd tot 30 juni 2021.

Lees alle info over tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona hier nog eens na.