My Liantis

Steunmaatregelen 01 april 2021

Enkel nog winkelen op afspraak: op deze steun kan je rekenen

Het Overlegcomité heeft beslist dat de niet-essentiële winkels sinds zaterdag 27 maart 2021 enkel nog klanten op afspraak mogen ontvangen. Het winkelen op afspraak is verplicht tot en met 25 april 2021 en is gebonden aan strikte voorwaarden.

Volgens strikte regels

Gedurende vier weken mogen niet-essentiële winkels hun klanten enkel nog op afspraak ontvangen. Je mag klanten die onder hetzelfde dak wonen maximaal per twee toelaten. Daarnaast moet je als winkelhouder rekening houden met deze voorwaarde: één klant per tien vierkante meter, met een maximum van 50 klanten tegelijk in jouw zaak.

Uiteraard blijven ook de al geldende veiligheidsmaatregelen nog van kracht, zoals het dragen van een mondmasker, minstens anderhalve meter afstand houden en het ontsmetten van de handen.

Naast winkelen op afspraak zijn ook leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ mogelijk, op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.

Op welke steun kan je rekenen?

Minister van zelfstandigen David Clarinval liet eerder weten dat je kan rekenen op het dubbele crisis-overbruggingsrecht wegens verplichte sluiting

Ondertussen werd dit standpunt door de minister genuanceerd:

1. Het dubbele crisis-overbruggingsrecht zal enkel nog toegekend kunnen worden als het voor jou onmogelijk is om op afspraak open te blijven bijvoorbeeld omdat dit niet rendabel is, omdat je geen personeel beschikbaar hebt of jouw specifieke activiteit er zich niet toe leent.

Wat betekent dit concreet?

  • Als je geen gebruik hebt gemaakt van het systeem van winkelen op afspraak in de periode van 27 tot en met 31 maart omdat het voor jou onmogelijk was om op afspraak te werken, kom je in aanmerking voor het dubbel overbruggingsrecht voor de maand maart 2021. Bij het indienen van je aanvraag zal je op eer moeten verklaren dat je in de onmogelijkheid was om op afspraak te werken; en dat je winkel bijgevolg gesloten is geweest vanaf 27 maart tot en met 31 maart 2021. Verder werken via een systeem van click&collect is wel toegestaan.

  • Als je geen gebruik maakt van het systeem van winkelen op afspraak in de periode van 1 april tot en met 25 april 2021 omdat het voor jou onmogelijk is om op afspraak te werken, kom je in aanmerking voor het dubbel overbruggingsrecht voor de maand april 2021. Je winkel moet dus gesloten blijven tot en met 25 april 2021. Verder werken via een systeem van click&collect is wel toegestaan.

2. Wie op afspraak open kan blijven, maar een omzetverlies van minstens 40% heeft, kan rekenen op een enkele uitkering in het kader van het overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling.

Heb jij al een overbruggingsuitkering aangevraagd voor de maand maart 2021? Dan bekijken we jouw dossier opnieuw om te zien of je recht hebt op een dubbele uitkering naar aanleiding van de verstrengde maatregelen en nemen we zelf contact met je op zodra we meer weten.

Deed je nog geen aanvraag? Je kan je jouw aanvraag voor de maanden maart en april 2021 nu al indienen via My Liantis.

Wat met jouw medewerkers?

Heb je door de maatregel niet voldoende werk meer voor al jouw medewerkers? Dan kan je gebruikmaken van de vereenvoudigde aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona). De vereenvoudigde aanvraagprocedure was eerder al verlengd tot 30 juni 2021.

Lees alle info over tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona hier nog eens na.