Work-life balance: nieuw zorgverlof

Het nieuwe zorgverlof zorgt voor een beter evenwicht tussen het werk en privéleven van ouders en mantelzorgers. De wetgeving ter omzetting van de Europese richtlijn, verduidelijkt de voorwaarden en omstandigheden waarin je dit zorgverlof kan nemen.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 24 oktober 2022

Wat is er nieuw?

Het uitgangspunt is dat de werknemer voortaan, binnen het bestaande verlofkrediet wegens dwingende redenen, het recht heeft om van het werk afwezig te zijn voor maximaal vijf dagen per kalenderjaar. Het zorgverlof kan zowel in losse dagen, als in een aaneengesloten periode worden opgenomen. Ook een combinatie van beide is mogelijk.

Het doel van dit bijkomende zorgverlof is om ondersteuning te geven aan een ziek persoon waarmee de werknemer samenwoont of een familielid in de eerste graad.

Als een medewerker ervoor kiest om zorgverlof op te nemen, zullen deze dagen in mindering worden gebracht van het bestaande verlof om dwingende reden.

Hoe kan een medewerker zorgverlof aanvragen?

Een medewerker die zorgverlof wil nemen, moet de werkgever uiterlijk bij de start van de dagtaak mondeling of schriftelijk op de hoogte brengen. Als de medewerker de werkgever tijdig verwittigt, dan kan de werkgever het zorgverlof niet weigeren. De werknemer bezorgt de werkgever een recent medisch attest van de behandelend arts om zijn aanvraag te rechtvaardigen.

Als je als werkgever het zorgverlof weigert terwijl de medewerker er recht op heeft, volgt een sanctie van niveau 2 van het Sociaal Strafwetboek: een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4000 euro of een administratieve geldboete van 200 tot 2000 euro.

Ontslagbescherming

Medewerkers die zorgverlof aanvragen, mag je niet ontslaan omwille van die aanvraag. De ontslagbescherming start op ogenblik van de kennisgeving en loopt tot één maand na de opname ervan. Kan je als werkgever niet aantonen dat de ontslagmotivatie hier niet aan gelinkt is, dan heeft de medewerker recht op een vergoeding van zes maanden loon.