Work-life balance: wijziging tijdskrediet en thematisch verlof

De Europese richtlijn work-life balance zorgt voor een aantal wijzigen in de Belgische wetgeving rond het tijdskrediet en de thematische verloven. Deze wijzigingen treden in werking op de tiende dag na de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad. Liantis informeert je over de wijzigingen.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 21 oktober 2022

Verbrekingsvergoeding

Wanneer je als werkgever de arbeidsovereenkomst met een medewerker verbreekt, moet je een verbrekingsvergoeding betalen. Doe je dit tijdens een periode van verminderde arbeidsprestaties door thematisch verlof of tijdskrediet, en geldt deze vermindering niet voor onbepaalde tijd? Dan is het ‘lopend loon’ voor de berekening van de verbrekingsvergoeding, het loon dat de medewerker zou verdienen als hij zijn arbeidsprestaties niet had verminderd.

Dit was al zo voor het ouderschapsverlof, het palliatief verlof en voor het tijdskrediet voor de zorg voor een kind jonger dan 8 jaar. Voortaan wordt deze werkwijze doorgetrokken naar alle thematische verloven en het tijdskrediet, zolang de vermindering niet voor onbepaalde duur geldt.

Let wel, wanneer de medewerker de arbeidsovereenkomst verbreekt, zal de verbrekingsvergoeding steeds op het huidig deeltijds loon berekend worden.

Hieronder in een overzicht:

  Voor de omzetting richtlijn work-life balance Na de omzetting richtlijn work-life balance
Ouderschapsverlof Loon zonder vermindering Loon zonder vermindering
Palliatief verlof Loon zonder vermindering Loon zonder vermindering
Medische bijstand Deeltijds loon Loon zonder vermindering
Mantelzorgverlof Deeltijds loon Loon zonder vermindering
Tijdskrediet met motief Deeltijds loon Loon zonder vermindering
Tijdskrediet met motief zorg kind jonger dan 8 jaar Deeltijds loon (Grondwettelijk Hof), loon zonder vermindering (Hof van Cassatie) Loon zonder vermindering
Tijdskrediet landingsbanen Deeltijds loon Deeltijds loon (onbepaalde duur), loon zonder vermindering (bepaalde duur)

 

Spreiding ouderschapsverlof en medische bijstand

Voor de spreiding van het ouderschapsverlof en het verlof om medische bijstand is, het niet meer nodig dat de overeengekomen periode van vermindering minstens een maand of een veelvoud is.

De medewerker die de loopbaan vermindert in het kader van een thematisch verlof, kan met de werkgever overeenkomen om de loopbaanvermindering te spreiden over de overeengekomen periode. Voor het palliatief verlof is een spreiding mogelijk over een periode van één maand.

Voorwaarde voor deze spreiding is dat het gemiddelde van de verminderde prestaties exact overeenkomt met de toegestane vermindering.

Voor het ouderschapsverlof en het verlof om medische bijstand was er eerst bijkomend vereist dat de overeengekomen periode van vermindering minstens een maand of een veelvoud bedroeg. Deze laatste voorwaarde valt nu weg.

Anciënniteitsvoorwaarde ouderschapsverlof voor een uitzendkracht

Om recht te hebben op ouderschapsverlof, moet een werknemer gedurende de vijftien maanden die voorafgaan aan de schriftelijke kennisgeving, twaalf maanden door een arbeidsovereenkomst verbonden zijn met de werkgever.

Bij uitzendarbeid is het uitzendkantoor de werkgever van de uitzendkracht, en niet de gebruiker bij wie de uitzendkracht werkt. Wanneer een uitzendkracht dus gedurende een bepaalde periode werkt voor een gebruiker, en daarna vast in dienst treedt, dan telde de periode van uitzendarbeid niet mee voor de beoordeling van de anciënniteitsvoorwaarde. Er was wel een uitzondering voor uitzendarbeid onder het motief instroom, waar de uitzendperiode meetelde voor de anciënniteitsvoorwaarde voor het ouderschapsverlof.

De omzetting van de richtlijn work-life balance zorgt er nu voor dat de vroegere periodes als uitzendkracht voor alle motieven meetellen voor de berekening van de anciënniteitsvoorwaarde in het kader van ouderschapsverlof.