Zelfstandige ondernemers investeerden opnieuw meer in aanvullend pensioen

In 2021 investeerden meer zelfstandige ondernemers in hun aanvullend pensioen dan in 2020 én in 2019. Dat blijkt uit gegevens van hr-dienstengroep Liantis: marktleider voor het Vrij Aanvullend Pensioen (VAP) onder de socialeverzekeringsfondsen. Bovendien stortten ze ook meer. “Het blijft natuurlijk fiscaal interessant om dit te doen, zelfs in de crisistijd waar we ons momenteel in bevinden.”

3 minuten leestijd Persbericht 02 februari 2022

Aanvullend pensioen in coronatijden

Zelfs in coronatijden hebben ondernemers toch nog steeds goed geïnvesteerd in hun aanvullend pensioen. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij iets meer dan 45.000 klanten-ondernemers in 2021. “We zien dat het aantal geïnde premies, ondanks de coronacrisis, in 2021 gestegen is met 2,7% ten opzichte van 2019. Als we bekijken over de laatste 5 jaar, zien we zelfs een stijging van 5%”, aldus Jannick Beyens, expert aanvullende pensioenen bij Liantis. “In 2020 bleef het even stabiel – omdat de crisis toen hevig woedde – dus het is goed om te zien dat ondernemers in 2021 opnieuw verder inspanningen geleverd hebben voor hun aanvullend pensioen. In 2021 ging het gemiddeld om een bijdrage van 1.750 euro voor het hele jaar.”

Goede zaak

Dat ondernemers zelfs in deze moeilijke jaren het belang blijven inzien van een aanvullend pensioen, is volgens Liantis een goede zaak. “Heel wat zelfstandige ondernemers in dit land genieten een relatief laag wettelijk minimumpensioen dus een bijkomend appeltje voor de dorst is zeker geen overbodige luxe. Er bestaan heel wat mogelijkheden om dit te doen, al is en blijft het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen (SVAP) een zeer interessante keuze. Met een Sociaal VAP doet een zelfstandige ondernemer niet enkel aan pensioenopbouw. Het biedt ook extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ernstige ziekte”, aldus Jannick Beyens, expert aanvullende pensioenen bij hr-dienstengroep Liantis.

Fiscaal interessant

"Daarnaast zijn de bijdragen voor het Sociaal VAPZ aftrekbaar als beroepskost. Dus, het netto belastbaar inkomen daalt, waardoor de zelfstandige minder sociale bijdragen betaalt. Vermoedelijk is dit de reden waarom heel wat zelfstandigen zijn blijven storten, ook tijdens het moeilijke jaar 2021”, vertelt Jannick Beyens.

“Maar belangrijk: we vermoeden dat diegene die voor de crisis al bijdragen stortten voor hun aanvullend pensioen sowieso al wat kapitaalkrachtiger waren. Hoewel de bijdragen relatief beperkt zijn bij bijvoorbeeld een SVAPZ met maximaal 9,40% van het netto belastbare inkomen met een maximum van 3.800,01 euro in 2021, moet je er natuurlijk wel de liquiditeiten voor hebben. En dat is niet voor elke ondernemer het geval tijdens de coronacrisis.”

2022

Liantis roept ondernemers op om – ondanks de aanhoudende crisis – zeker ook in 2022 oog te hebben voor het aanvullend pensioen. “We blijven ondernemers adviseren en informeren over hun sociaal statuut en waar ze recht op hebben in ruil voor de sociale bijdragen die ze elk kwartaal betalen. Maar daarnaast willen we hen zeker ook informeren hoe ze dat statuut kunnen optimaliseren en zo zorgen voor een beter pensioen en een betere sociale bescherming. Ook dit jaar zullen we hen dus blijven oproepen om – indien mogelijk – te investeren in hun aanvullend pensioen."