My Liantis

Steigergebruik en bouw

In deze opleiding leren je medewerkers hoe ze veilig met een stelling kunnen werken. Wie slaagt voor de afsluitende test, krijgt een opleidingsattest als ‘bevoegd persoon steigers’.

Waarom deze opleiding?

Steigers zijn een handig hulpmiddel, maar ze brengen ook heel wat risico’s met zich mee. Bovendien bestaan er heel wat verschillende modellen of types op de markt, met elk hun troeven en mindere kanten.

De welzijnswetgeving voorziet dan ook niet toevallig in heel wat voorschriften wanneer het op het gebruik van stellingen aankomt. Eén daarvan is de verplichting voor werknemers om de nodige opleiding te volgen.

Deze opleiding beantwoordt aan de reglementaire bepalingen uit de Codex (Titel 5.– Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Hoofdstuk III.- Specifieke bepalingen betreffende het gebruik van steigers).

Voor wie is de opleiding stellingbouw geschikt?

Iedereen die in zijn job in aanraking komt met stellingen, heeft baat bij deze opleiding. Of je nu zelf met een stelling werkt, ze wijzigt of demonteert: je steekt sowieso heel wat nuttige info op.

Programma

De opleiding duurt een volledig dag en bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik. Tijdens het praktische luik maak je kennis met drie van de frequentst voorkomende types steigers.

Verder staan we uitgebreid stil bij:

  • preventie om vallen van personen te voorkomen;
  • preventie om vallen van materiaal en materieel te voorkomen;
  • veiligheidsmaatregelen bij veranderende weersomstandigheden;
  • beperking die gelden op de belasting;
  • montage, demontage en ombouwen;
  • overige relevante voorschriften en preventiemaatregelen.

Attest steigergebruik en -bouw

De opleiding wordt afgesloten met een beknopte, interactieve test. Wie slaagt voor deze test ontvangt het attest ‘bevoegd persoon stellingbouw’.

Praktisch

Deelnemers aan deze opleiding dienen zelf veiligheidsschoenen, aansluitende werkkledij, veiligheidshandschoenen en een veiligheidshelm te voorzien. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een must om deel te mogen nemen aan het praktische luik.

Prijs

De opleiding kost 240 euro per persoon.

Schrijf je in

No course moments available.