My Liantis

IPT - Individuele pensioentoezegging via Liantis

Als zelfstandig bedrijfsleider, vrije beroeper of opererend vanuit een managementvennootschap ben je in de eerste plaats een ondernemer. Je werkt je uit de naad. Dankzij jouw talenten ben je specialist geworden in jouw domein. Maar sta je wel eens stil bij wat je waard bent?

Om je te helpen is er de IPT of Individuele Pensioentoezegging. Hiermee koppel je een sterke pensioenvoorziening voor jouw toekomst aan onmiddellijke (fiscale) voordelen voor jou en jouw vennootschap.

De IPT biedt je maatwerk en wordt volledig afgestemd op jouw specifieke wensen.

Wat is IPT?

IPT staat voor Individuele Pensioentoezegging. Het is een individuele pensioenformule voor zelfstandigen die opereren vanuit een vennootschap. Een IPT is ‘Individueel’ en moet dus niet worden afgesloten voor alle leden van een bepaalde categorie (bv. alle bezoldigde bestuurders). Jij bepaalt zelf hoe ver je gaat.

IPT heeft heel wat voordelen:

  • Pensioenopbouw - Ideaal aanvullend op een VAPZ  of Sociaal VAPZ

  • Fiscaal voordelig - De premies die je bedrijf spaart in de IPT zijn integraal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting

  • Extra waarborgen - IPT kan worden uitgebreid met verzekering gewaarborgd inkomen  en overlijden

  • Cumuleren formules -  Pensioenformules combineren mag zolang je de 80%-grens (fiscale grens pensioenopbouw) respecteert

  • Individueel - Bij vertrek uit het bedrijf beslis je zelf wat er met je contract zal gebeuren. Bij eventuele verkoop of faillissement van je bedrijf, blijft het reeds opgebouwde kapitaal gevrijwaard

  • Bouwplannen - Je kan een voorschot nemen uit je IPT om een onroerend goed te financieren. Het contract kan ook in pand gegeven worden als waarborg voor een hypothecaire lening.

Wie komt in aanmerking voor een IPT?

Elke bezoldigde zelfstandige die opereert vanuit een vennootschap komt in aanmerking voor IPT. Dat gaat van bedrijfsleiders en hoger kader in een managementvennootschap tot personen met een vrij beroep.

Een IPT kan enkel vanuit een vennootschapsstructuur worden aangegaan. Eenmanszaken en loontrekkenden komen niet in aanmerking.

IPT en SVAPZ

Elke zelfstandige raden we aan zijn pensioenbehoeften in de eerste plaats veilig te stellen met een Sociaal Vrij aanvullend Pensioen (Sociaal VAPZ). Deze formule biedt de ruime fiscale en sociale voordelen en een lage belasting op 67 jaar. Je sociaal VAPZ vul je verder aan met de IPT.

Je vennootschap kan zelfs premies sparen in de vorm van een backservice. Zo kan je tot 10 jaar uit je verleden nog in surplus bijverzekeren.

Je bruto inkomen en voordelen alle aard (VAA) vormen de voornaamste basis voor de berekening. Door de bijdragen van het Sociaal VAPZ te storten via je bedrijf, kun je de berekeningsbasis van de IPT verhogen. De bijdrage van het Sociaal VAPZ wordt dan een voordeel alle aard en zal zorgen voor een hogere fiscaal aftrekbare premie in je IPT.

Ontdek hoe wij je kunnen helpen

Liantis wil jou hier graag extra in ondersteunen met individuele begeleiding. Jij beslist hoe ver je wil gaan. Maatwerk is onze zorg. Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.