My Liantis

Sociaal VAPZ via Liantis: zekerheid en fiscale optimalisatie in één

Je focust voor de volle honderd procent op de uitbouw van je eigen zaak. Tijd om aan later te denken heb je niet. Net zoals je niet te lang stil wil staan bij de risico’s die je neemt als zelfstandige. Want je sociaal statuut biedt je een stevige basisbescherming, maar heeft ook zijn beperkingen. Net daarom is een sociaal vrij aanvullend pensioen veel meer dan een mooi appeltje voor de dorst. Ontdek de troeven en vraag meteen een voorstel op maat aan!

Verzekeringen

Wat is een sociaal vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen?

Een sociaal vrij aanvullend pensioen is dé pensioenformule bij uitstek voor zelfstandigen. Met een Sociaal VAPZ kies je niet alleen voor een extraatje voor wanneer je met pensioen gaat, je verzekert je ook van een extra vangnet voor wanneer het even tegenzit én je boekt een mooi fiscaal voordeel.

Voordelen van een Sociaal VAPZ via Liantis

  1. Fiscale optimalisatie: de premies die je stort, kan je als sociale bijdrage aftrekken van je belastbaar inkomen. Een lager netto belastbaar zorgt er op zijn beurt voor dat je minder sociale bijdragen moet betalen.
  2. Extra zekerheid: je Sociaal VAPZ voorziet in een financiële bescherming en/of premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, een extra vergoeding bij ernstige ziekte en geboortepremie bij de geboorte van een kindje.
  3. De ideale mix: je Sociaal VAPZ kan je combineren met andere pensioenformules zoals Toppensioen-Pensioensparen, POZ of IPT om zo een maximaal fiscaal voordeel te realiseren.
Tip Als zelfstandige binnen een vennootschap kan je de premies voor je Sociaal VAPZ door de vennootschap laten betalen in jouw naam. Zo geniet je van de fiscale voordelen, zonder dat je netto inkomen daalt. Dit voordeel wordt dan wel belast als een voordeel van alle aard.

Hoeveel kan je sparen in een Sociaal VAPZ via Liantis?

Je mag maximum 9,40% van je inkomsten, met een plafond van 3.786,81 euro in je Sociaal VAPZ investeren. Let wel: als zelfstandige in bijberoep moet je sociale bijdrage minstens gelijk zijn aan die van een zelfstandige in hoofdberoep om voor een Sociaal VAPZ te kunnen kiezen (voor starters geldt deze beperking niet).

Voorbeeld Het jaarlijks inkomen van Bram (30 jaar) bedraagt 42.000 euro. Op basis hiervan besluit Bram een jaarlijkse bijdrage van 3.786,81 euro te sparen in de vorm van een Sociaal VAPZ via Liantis. Dankzij zijn lagere sociale bijdrage en fiscaal voordeel kost dit hem in werkelijkheid 1.366,08 euro. Wanneer Bram op 67-jarige leeftijd met pensioen gaat, zal hij een kapitaal opgebouwd hebben van 170.556,55 euro.
Jaarlijkse bijdrage 3.786,81 euro
Korting sociale bijdragen (22,42%) - 849 euro
Fiscaal voordeel (53,5%) - 1.571,73 euro
Reële kost 1.366,08 euro
Investering tot aan de pensioenleeftijd (67 jaar) 170.556,55 euro

Deze berekening is indicatief en niet bindend voor beide partijen. De bedragen zijn berekend op basis van een rentevoet van 0,5% en een jaarlijkse indexering van de bijdrage van 2%.

Overtuigd? Vraag nu je persoonlijke offerte aan!

Deze VAP-pensioenplannen worden verdeeld door Liantis risk solutions NV (KBO-nr. 0433.343.936), Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge, gespecialiseerd in aanvullende sociale bescherming voor zelfstandigen, en beheerd door de pensioeninstelling KBC Verzekeringen NV (KBO-nr. 0403.552.563), Prof. R. Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven en door Liantis solidariteitsfonds ovv (KBO-nr. 0882.072.963) voor de solidaire waarborgen.