Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Liantis risk solutions leeft nauwgezet de AssurMiFID-regels voor de verzekeringssector na. Als onderdeel hiervan, vind je op deze pagina de nodige info over onze verzekeringsactiviteiten.
Liantis risk solutions nv
Liantis risk solutions respecteert de AssurMiFID-gedragsregels en deelt u in dit verband het volgende mee:
Liantis risk solutions biedt diensten van verzekeringsbemiddeling aan, dwz. de werkzaamheden die bestaan in het adviseren over verzekeringsovereenkomsten, het aanbieden, het voorstellen, het verrichten van voorbereidend werk tot het sluiten van verzekeringsovereenkomsten of het sluiten van verzekeringsovereenkomsten, dan wel in het assisteren bij het beheer en de uitvoering ervan.
Als verzekeringsmakelaar werken wij samen met verschillende verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft haar eigen algemene en bijzondere polisvoorwaarden. Voor de specifieke voorwaarden per maatschappij en verzekeringsproduct. U kunt deze op eenvoudig verzoek verkrijgen bij ons.
De AssurMiFID-gedragsregels leggen Liantis risk solutions op om een schriftelijk beleid op te stellen voor het beheer van belangenconflicten. Hieronder kan u meer informatie terugvinden over hoe Liantis risk solutions hieraan invulling geeft.
Vanaf 30 april 2014 zijn de “AssurMiFID –gedragsregels” van kracht. Zij vinden hun wettelijke basis in de wet van 30 juli 2013 tot versterking van de bescherming van de afnemers van financiële producten en diensten alsook van de bevoegdheden van de FSMA en diverse bepalingen alsook het KB van 21 februari 2014 over de regels voor de toepassing van de artikelen 27 tot 28bis van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten op de verzekeringssector en KB van 21 februari 2014 inzake de krachtens de wet vastgestelde gedragsregels en regels over het beheer van belangenconflicten, wat de verzekeringssector betreft.
Overeenkomstig deze gedragsregels is Liantis risk solutions gehouden om een schriftelijk beleid op te stellen voor het beheer van belangenconflicten bij het verlenen van diensten van verzekeringsbemiddeling.
De wettelijke regeling omtrent belangenconflicten is een aanvulling op de algemene MiFID-grondwet. Deze grondwet wordt door Liantis risk solutions geëerbiedigd door zich loyaal, billijk en professioneel in te zetten voor de belangen van de klant bij het verlenen van diensten van verzekeringsbemiddeling.
Met het oog op ons belangenconflictenbeleid heeft Liantis risk solutions in een eerste stap de mogelijke belangenconflicten geïdentificeerd.
Belangenconflicten kunnen zich voordoen tussen (1) Liantis risk solutions en haar verbonden personen en een klant of (2) tussen meerdere klanten onderling. Het beleid inzake belangenconflicten houdt rekening met de eigen kenmerken van Liantis risk solutions en haar groepsstructuur.
Bij de beoordeling naar mogelijke belangenconflicten heeft Liantis risk solutions de situaties in kaart gebracht waarbij een aanzienlijk risico bestaat dat de belangen van de klant worden geschaad. Het gaat om:
Liantis risk solutions neemt heel wat maatregelen om ervoor te zorgen dat het belang van de klant primeert.
Het gaat onder meer om:
Indien noodzakelijk zal het beleid inzake belangenconflicten van Liantis risk solutions aangepast en/of geactualiseerd worden.
Mogelijk belangenconflict geïdentificeerd:
1. GEDRAGSLIJNEN BETREFFENDE DUURZAAMHEIDSRISICO’S
Conform de Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector (‘SFDR’ - Sustainable Financial Disclosure Regulation) houdt Liantis bij advies voor verzekeringen met een beleggingscomponent rekening met duurzaamheidsrisico’s, voor zover deze informatie ter beschikking wordt gesteld door de verzekeringsmaatschappij.
De SFDR heeft duurzaamheidsrisico’s gedefinieerd als ‘een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch (E), sociaal (S) of governancegebied (G) die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken’.
In het kader van advies voor verzekeringen met een beleggingscomponent zet het remuneratiebeleid, van toepassing bij Liantis, niet aan tot het nemen van buitensporige risico’s in verband met duurzaamheidsrisico’s.
2. ONGUNSTIGE EFFECTEN OP DUURZAAMHEIDSFACTOREN
De SFDR heeft duurzaamheidsfactoren gedefinieerd als ‘ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en van omkoping’.
Het wettelijk kader met betrekking tot duurzaamheidsfactoren en ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren is momenteel niet volledig en zal de komende maanden en jaren dus evolueren.
Liantis neemt daarom de ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren momenteel niet in aanmerking in haar verzekeringsadvies voor verzekeringen met een beleggingscomponent.
Liantis zal dit beleid herzien, naarmate het wettelijk kader verder wordt uitgewerkt.
Wanneer in een concrete situatie onze maatregelen onvoldoende garantie zouden kunnen bieden, zal u geïnformeerd worden door Liantis risk solutions over de algemene aard en/of de bronnen van het belangenconflict, zodat u een weloverwogen beslissing kan nemen. U kan steeds met ons contact opnemen voor meer informatie.
In het kader van het verlenen van diensten in verzekeringsbemiddeling aan onze cliënten, kunnen wij marktconforme vergoedingen ontvangen van of geven aan derden.
Liantis ziet er toe dat deze vergoedingen geen afbreuk doen aan de plicht om zich in te zetten voor de belangen van de klant.
Als verzekeringsmakelaar ontvangen wij een commissie voor de verzekeringscontracten die wij bij de verzekeringsmaatschappijen plaatsen. Deze commissie is onze vergoeding voor onze evaluatie van uw verzekeringsvraag, het beheer van uw verzekeringspolis en de bijstand bij schade.
Deze commissie is een percentage van de nettopremie en varieert van product tot product en in mindere mate van maatschappij tot maatschappij.
De nettopremie van uw contract is de premie die u betaalt, verminderd met het bedrag “taksen en lasten”.
Hieronder vindt u een overzicht van de standaard, marktconforme commissielonen voor variaverzekeringen (brand, ongevallen en allerlei risico's).
Product
Standaard marktconforme commissie
Taksen en lasten
Ongevallen / Auto
Burgerlijke aansprakelijkheid auto
17%
27,10%
Grote of kleine omnium auto
20%
26,75%
Rechtsbijstand auto
16,75%
veiligheid bestuurder/ weggebruikers algemeen
25%
(reis)Bijstand
19%
Ongevallen/vrije tijd
pleziervaartuigen
9,25%
caravanning
Lichamelijke schade
Arbeidsongevallen
7,50%
25,50%
Collectieve Ongevallen
15%
Huispersoneel
Formule 24/Gewaarborgd inkomen
Burgerrechtelijke aansprakelijkheid
B.A. Gezin
22,50%
B.A. Onderwijzer / Professionele B.A
Objectieve B.A. Brand-Ontploffing
18,75%
B.A. Onderneming
B.A. Medische en paramedische beroepen
Brand
27%
15,75%
engineering: ABR / Alle risico electronica)
12,94%
alle risico juweel, camera's, kunst, bont
9,90%
Hospitalisatie
19,25%
Voor de levensverzekeringen ontvangen wij ook een vergoeding, die samengesteld is uit een inningscommissie en een eenmalige vergoeding voor de aanbreng van het contract, de rappelcommissie.
De inningscommissie is zoals in de variaverzekeringen een percentage van de nettopremie.
Voor de inningscommies gelden maximumpercentages die variëren van product tot product.
Maximum
Beleggingsverzekeringen
4%
Kapitalisatieverrichtingen (tak 26)
3%
Spaarverzekeringen
6%
Pensioenverzekeringen (zelfstandigen en kmo's)
Risicoverzekeringen (zoals schuldsaldo)
22%
klassieke levensverzekering
Lijfrenten
2%
De rappelcommissie, die niet wordt verrekend in de premie die u betaalt, is een eenmalige vergoeding die de verzekeringsmaatschappij bepaalt in functie van de gerealiseerde premie die wij als verzekeringsmakelaar plaatsen en de instandhouding van onze portefeuille “leven”.
Indien u meer info wenst over commissielonen, aarzel dan niet en neem contact op met ons.
* Wet van 30 juli 2013 tot versterking van de bescherming van de afnemers van financiële producten en diensten alsook van de bevoegdheden van de FSMA en diverse bepalingen alsook het KB van 21 februari 2014 over de regels voor de toepassing van de artikelen 27 tot 28bis van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten op de verzekeringssector en KB van 21 februari 2014 inzake de krachtens de wet vastgestelde gedragsregels en regels over het beheer van belangenconflicten, wat de verzekeringssector betreft.