Assessment: breng de talenten van je medewerkers in kaart

Ben je op zoek naar jouw eigen witte merel? En wil je er zeker van zijn dat jouw droomkandidaat over een jaar nog steeds de ideale m/v voor de job is? Een assessment schept klaarheid en geeft je een diepgaand inzicht in de talenten van zowel toekomstige medewerkers als van wie al een tijdje in dienst is. Want ook voor de ontplooiing van je huidige medewerkers kan een assessment een schat aan informatie opleveren. Liantis begeleidt je stap voor stap.

Wat is een assessment

Een assessment helpt je om te voorspellen of een medewerker of sollicitant de geknipte persoon is voor een nieuwe functie of rol binnen je onderneming of organisatie. Het programma van een assessment is compact en zeer interactief, waarbij simulaties van situaties die relevant zijn voor de rol of functie centraal staan. Als toekomstige werkgever of leidinggevende heb je de mogelijkheid om een assessment bij te wonen als observator en vanop de eerste rij te weten te komen welk vlees je in de kuip hebt.

Voorbeeld

Topfietsen NV is een snelgroeiende kmo die via een webwinkel fietsonderdelen verkoopt. Binnenkort openen ze een gloednieuw magazijn. Om dit in goede banen te leiden is het bedrijf op zoek naar een hoofdmagazijnier. Twee medewerkers van de klantendienst tonen interesse in deze job. Om te achterhalen of zij geschikte kandidaten zijn voor deze functie, doet Topfietsen NV een beroep op Liantis. De experten van Liantis onderwerpen beide medewerkers aan een assessment op maat van Topfietsen NV én van de specifiek vacature in kwestie. Uit het assessmentrapport blijkt dat één van beide kandidaten effectief de geknipte kandidaat voor de job is. De tweede kandidaat toont dan weer een uitgesproken interesse en aanleg voor marketing en krijgt een job aangeboden bij het marketingteam van Topfietsen NV.

Waaruit kan een assessment bestaan

Het programma van een assessment wordt altijd specifiek samengesteld op maat van de functie of rol waarvoor je een kandidaat zoekt. Ook zaken zoals de waarden en de cultuur van je organisatie komen hierbij aan bod. Zo kan je nagaan of je kandidaat ook op het vlak van cultuur matcht met jouw manier van werken.

Wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitsproeven vormen een solide basis van elk assessment. Daarnaast ligt de focus vooral op observatie van het gedrag van de kandidaat. Tijdens rollenspelen met getrainde acteurs komt hij of zij terecht in een realistische context. Zo krijg je een antwoord op heel wat belangrijke vragen: Hoe pakt de kandidaat een probleem aan? Beoordeelt hij of zij de situatie correct? Hoe gaat de kandidaat om met verandering?

Rapportering

Een assessmentrapport focust in de eerste plaats op motivatie: Heeft de kandidaat een goed zicht op de functie? Weet hij waar hij zich mag aan verwachten? Beantwoordt de job ook op termijn aan de ambities van de kandidaat?

Een assessmentrapport geeft je een idee van hoe een kandidaat zich op het vlak van vaardigheden, capaciteiten en gedrag verhoudt ten opzichte van het ideale profiel of ten opzichte van een specifieke referentiegroep. Ten slotte krijg je ook een zicht op het potentieel van de kandidaat om zich verder te ontwikkelen in zijn of haar functie.

Verschil tussen assessment en potentieelonderzoek

Bij een potentieelonderzoek ligt de focus van de proeven louter op vragenlijsten en proeven die niet interactief zijn. De grote meerwaarde van een assessment ten opzichte van een potentieelonderzoek schuilt in het feit dat je de kandidaat aan het werk ziet in een realistisch context.

Wat zijn de voordelen voor werkgevers

Gedrag is de beste voorspeller van toekomstig gedrag. Bovendien kunnen meerdere personen dit gedrag beoordelen, waardoor je een objectiever resultaat krijgt. En de resultaten van een assessment center vormen vaak de basis voor een persoonlijk ontwikkelings- en actieplan.

Wat kan Liantis voor je doen

Liantis bouwde ruime ervaring en expertise op in het inschatten van competenties en talenten. Onze HR-consultants beschikken over een breed referentiekader en uitgebreid aanbod van oefeningen, tools en rollenspellen.

Zo stellen we telkens een assessment samen op maat van het profiel waar jij als werkgever naar op zoek bent. De waarden en de cultuur die jouw organisatie uniek maken vormen daarbij een belangrijke rode draad. Het assessmentrapport vormt bovendien een belangrijke leidraad voor jou bij het coachen van je medewerker in zijn nieuwe rol of functie.