Doelgroepvermindering - RSZ-voordelen bij aanwerving specifieke doelgroepen
Als werkgever kan je rekenen op RSZ-voordelen of andere steunmaatregelen wanneer je medewerkers uit specifieke doelgroepen aanwerft. Er bestaan maatregelen op federaal niveau en kortingen op gewestelijk niveau. Liantis informeert je over de ins en outs van deze doelgroepvermindering.
Wat is doelgroepvermindering?
De doelgroepverminderingen zijn een reeks RSZ-kortingen en andere steunmaatregelen waarmee de overheid werkgevers stimuleert om medewerkers uit bepaalde doelgroepen aan te trekken of te behouden. Het gaat om jongeren, ouderen, mensen met een arbeidsbeperking, mentoren en langdurig werkzoekenden.
Doelgroepverminderingen na de zesde staatshervorming
Het tewerkstellingsbeleid veranderde na de 6e staatsvorming. Het gaf de gewesten bevoegdheid voor persoonsgebonden doelgroepverminderingen van de sociale bijdragen. Doelgroepverminderingen die eerder structureel van aard zijn, bleven een federale bevoegdheid. Bovendien werd de federale doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen verder uitgebreid.
Federale doelgroepverminderingen
Op enkele uitzonderingen na zijn de structurele RSZ-voordelen en kortingen op de sociale bijdragen die toegekend worden in functie van de eigen kenmerken van de werkgever, een federale bevoegdheid.
Enkele voorbeelden van federale doelgroepverminderingen zijn:
- De structurele vermindering voor werkgevers: deze algemene vermindering is afhankelijk van de categorie (profit, non-profit of beschutte werkplaatsen) en de hoogte van het loon.
- De sociale maribelvermindering: een specifieke vermindering voor de non-profitsector.
- De sociale werkbonus: een vermindering van de werknemersbijdragen voor werknemers onder een bepaalde loongrens.
Gewestelijke doelgroepverminderingen
Persoonsgebonden doelgroepverminderingen zijn sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de gewesten. De Vlaamse, Waalse en Brusselse overheid gaven elk hun eigen invulling aan deze steunmaatregelen. In grote lijnen focussen ze echter op dezelfde doelgroepen: jongeren, oudere werknemers en langdurig werkzoekenden. Ook voor mentors die collega’s begeleiden bestaat een specifieke doelgroepvermindering.
Heb je recht op een doelgroepvermindering? Neem contact op met het sociaal secretariaat van Liantis
Neem contact op