Doelgroepvermindering horeca

Ben je een rasechte horeca-ondernemer, werk je met een geregistreerde kassa en hou je alle aanwezigheden bij via een registratiesysteem? Dan heeft Liantis goed nieuws voor jou! Je maakt in dat geval kans op doelgroepvermindering binnen de horeca voor een maximum van vijf voltijdse medewerkers. 

Hoeveel die doelgroepvermindering in de horeca voor jouw onderneming precies bedraagt en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Dat lijsten we graag voor jou op.

Doelgroepvermindering horeca

Wat is de doelgroepvermindering horeca?

De doelgroepvermindering voor vaste medewerkers in de horeca is een federale maatregel die vooral duurzame tewerkstelling in de horecasector wil stimuleren. Zo kan je een vermindering van de werkgeversbijdragen krijgen als zaakvoerder in de horeca indien je maximum vijf voltijdse, vast medewerkers aanneemt onder bepaalde voorwaarden. Per werknemer krijg je € 500 korting. Is je werknemer jonger dan 26? Dan krijg je zelfs € 800 korting.

Welke medewerkers komen in aanmerking voor de doelgroepvermindering horeca?

Deze korting op de sociale bijdrage geldt enkel voor vijf voltijdse werknemers. Een voltijdse medewerker is een medewerker met een uurrooster dat gemiddeld 38 uur per week bedraagt.

Ze is dus niet van toepassing op extra’s, flexijob-werknemers, deeltijdse werknemers en uitzendkrachten.

Welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Om recht te hebben op een doelgroepvermindering horeca, moet je als horeca-uitbater aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet onder PC 302, het paritair comité voor het hotelbedrijf, vallen.
  • Je mag gemiddeld maximaal 49 werknemers hebben tijdens de referteperiode. Die loopt van het vierde kwartaal van het voorlaatste jaar tot en met het derde kwartaal van het vorig jaar.
  • Je moet het volledige kwartaal hebben gewerkt met een GKS, een geregistreerd kassasysteem. Dit geldt voor alle vestigingen van je activiteiten waar contact is met klanten.
  • Je registreert de aanwezigheid van alle medewerkers via het GKS (behalve de extra’s en de flexi-werknemers met dagdimona).

Hoeveel bedraagt de doelgroepvermindering horeca?

Het exacte bedrag van de doelgroepvermindering horeca wordt grotendeels bepaald door de leeftijd van je medewerkers.

  • € 800 per kwartaal als je werknemer jonger is dan 26 jaar.
  • € 500 per kwartaal voor de overige werknemers. 
  • Deze vermindering is onbeperkt in tijd.

Voorbeeld

Johan heeft een restaurant. Hij heeft vijf werknemers die allemaal ouder zijn dan 26. Drie ervan werken voltijds. Dat wil zeggen dat Johan, als hij de voorwaarden naleeft, elk kwartaal een korting van € 1.500 op de RSZ krijgt of € 6.000 op jaarbasis.