Griepvaccin als extralegaal voordeel

Investeren in de gezondheid van je medewerkers is altijd een goed idee. En nu zelfs nog meer dan anders. Bescherm je medewerkers tegen de griep door hen de griepprik aan te bieden als extralegaal voordeel. Zij krijgen een gratis griepvaccin en jij helpt voorkomen dat je onverwacht minder personeel hebt.

Griepvaccinatie als extralegaal voordeel

Waarom een griepprik via de werkgever?

De Hoge Gezondheidsraad oordeelde dat de griepprik belangrijker wordt dan ooit. Elk jaar krijgt één op tien mensen de griep. We moeten je dan ook niet vertellen hoe besmettelijk het virus is. Bovendien heeft de uitbraak van COVID-19 helaas nog eens bewezen hoe snel een virus zich kan verspreiden.

Er zijn daarnaast ook nog enkele andere goede redenen om je medewerkers griepvaccinaties aan te bieden:

  • Je medewerkers worden minder (vlug) ziek. Eén zieke medewerker volstaat om hun collega's aan te steken. Resultaat: de verzuimcijfers gaan de hoogte in, terwijl je dat met een griepvaccin gemakkelijk kan voorkomen.
  • Naast de extra kosten die je uitspaart op vlak van gewaarborgd loon, voorkom je deels ook dat je met een onverwachte uitval van personeel te maken krijgt.
  • Je toont aan je medewerkers dat je inzit met hun gezondheid. Zeker als je het aanbieden van een griepvaccinatie via de werkgever goed kadert en bijvoorbeeld in de verf zet dat dit ook de gezondheid van hun gezin ten goede komt.

Verplichting vaccinatie

Als werkgever mag je de griepprik als extralegaal voordeel aanbieden aan je werknemers. Jouw medewerkers hoeven daar echter niet op in te gaan. Als werkgever kan je immers nooit een griepvaccin verplichten. Ook wanneer je als organisatie actief bent in de zorg en bijgevolg meer risico loopt op een besmetting met het griepvirus, is een verplichting niet wettelijk. Belangrijk is dus om jouw medewerkers te overtuigen van de talrijke troeven van een griepvaccin als extralegaal voordeel voor hen en hun familie.

Zo hoeft je medewerker het griepvaccin niet zelf aan te kopen én kan hij/zij naar de dokter voor een griepprik tijdens de werkuren. Bovendien zorgen je medewerkers ervoor dat niet alleen zijzelf beschermd zijn tegen het virus. Ook andere collega’s en hun familie zijn veilig gesteld. 

Wanneer zet je de griepprik

De griep kluistert elk jaar zo’n 10 tot 15% van de medewerkers in België aan zijn/haar bed. Een griepvaccin doet het risico op besmetting met het virus aanzienlijk dalen. Wie toch ziek wordt, is niet alleen minder ziek, maar herstelt ook sneller en met minder kans op complicaties. 

Griep slaat het hardst toe in de wintermaanden, maar kan zelfs tot april opduiken. Doorgaans wordt de griepprik in de herfst gezet - vaak tussen begin oktober en eind november-, maar het kan ook later. Zolang de griep nog niet heeft gepiekt, blijft vaccinatie nuttig. Na twee weken is het vaccin werkzaam en zorgt het voor de nodige bescherming.

Overtuigd dat je je medewerkers een griepvaccin wil aanbieden als extralegaal voordeel in hun loonpakket? Liantis sociaal secretariaat is jouw partner in crime tegen de griepbestrijding en helpt je graag verder.

Bestel via Liantis je griepvaccin