My Liantis

Extralegale voordelen voor je werknemers

Als werkgever kan je bovenop het basisloon ook enkele extralegale voordelen toekennen aan je werknemers. Gebruik deze voordelen om je medewerkers op een fiscaal voordelige manier te motiveren!

Wat zijn extralegale voordelen?

vennootschapvormen kiezen welke vennootschapsvorm best past

Het loon van een medewerker kan uit verschillende onderdelen bestaan, waaronder extralegale voordelen. Dit zijn extra tegemoetkomingen bovenop het loon van de medewerker. De bekendste voorbeelden zijn een bedrijfswagen, een smartphone en een laptop.

Deze 'employee benefits' zijn fiscaal voordeliger dan een brutoloonsverhoging. Je medewerker houdt hier relatief gezien meer aan over dan een brutobedrag dat je als loon zou uitkeren. Hierdoor zijn extralegale voordelen een interessante optie in een aantrekkelijk verloningspakket.

Maaltijdcheques

Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel. Medewerkers kunnen er hun maaltijdkosten (deels) mee betalen. Deze tegemoetkoming is voor maximaal € 8 per cheque vrijgesteld van de RSZ-bijdrage en je medewerker betaalt er geen belasting over. Liantis vertelt je wat je als werkgever moet weten over het uitreiken van maaltijdcheques.

Lees meer

Ecocheques

Met ecocheques kunnen medewerkers producten en diensten van ecologische aard aanschaffen. Het is een extralegaal voordeel, vrijgesteld van belastingen en sociale lasten. Liantis informeert je over deze fiscaal aantrekkelijke aanvulling op het basisloon.

Lees meer

Mobiliteitsvoordelen

Voordeel alle aard: een bedrijfswagen

Je medewerkers een bedrijfswagen ter beschikking stellen is een interessante manier van belonen. Het heeft voordelen voor je medewerker én voor jou. Liantis vertelt je wat je als werkgever moet weten over de bedrijfswagen.

Lees meer

Mobiliteitsbudget

Met een mobiliteitsbudget ruilen je medewerkers hun bedrijfswagen om voor duurzamere alternatieven. Ontdek hoe en bereken zelf het budget van je medewerker.

Lees meer

Bedrijfsfiets

Pendelen naar het werk wordt steeds lastiger, zeker wanneer jouw bedrijf zich in het hart van een stad bevindt. Een bedrijfsfiets kan dan een interessant alternatief zijn: naast minder stress en een dagelijkse portie lichaamsbeweging, zijn er voor jou als bedrijf ook heel wat interessante fiscale voordelen gekoppeld om je medewerkers met een bedrijfsfiets naar het werk te laten verplaatsen. 

 

Lees meer

Woon-werkverkeer met de fiets

Ook een fietsvergoeding behoort tot mogelijke extralegale voordelen voor je medewerkers. Zo kan je als werkgever een vergoeding uitbetalen aan wie een deel van of het volledige woon-werkverkeer met de fiets aflegt. Interessant voor jou als werkgever want fietsende werknemers leveren je tal van voordelen op.

Lees meer

Verzekeringen

Groepsverzekering

Bouw via een groepsverzekering mee aan het aanvullend pensioen van je personeel. Medewerkers vinden dit - samen met een bedrijfswagen - het meest gunstige voordeel om te krijgen. Bovendien is dit voordeel zowel voor jou als voor je medewerker fiscaal heel interessant.

Lees meer

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering verzekert een medewerker tegen ziekenhuiskosten. Meer dan de helft van de werkende Belgen heeft een hospitalisatieverzekering via de werkgever. Liantis vertelt je waarom dit een fiscaal interessant extralegaal voordeel is.

Lees meer

Loonbonus of winstpremie

Loonbonus

Een loonbonus is een extra verloning die je als werknemer kan toekennen aan je medewerkers. Dit om mensen te belonen voor collectieve prestaties. Denk maar aan het bereiken van een specifieke doelstelling. Overweeg je een loonbonus – ook wel een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel genoemd - toe te kennen aan je medewerkers? Liantis vertelt je waar je als werkgever rekening mee moet houden.

Lees meer

Winstpremie

Om de koopkracht te verhogen, voerde de regering op 1 januari 2018 de mogelijkheid in om een winstpremie uit te keren aan je medewerkers. Met deze fiscaal vriendelijke premie kan je een deel van je winst als bonus delen met je personeel.

Lees meer

Cafetariaplan

Met een cafetariaplan kan je je medewerkers de mogelijkheid bieden om een deel van hun bruto verloning om te zetten naar extralegale voorkeuren. Het is een vorm van alternatieve verloning. Als onderneming kies je ervoor om een cafetariaplan in te voeren, maar de medewerkers krijgen de vrijheid om op basis van hun eigen voorkeuren voor bepaalde opties te kiezen. 

Ontdek alles over flexibel verlonen zonder extra loonkost

Op zoek naar een evenwichtig loonpakket voor jouw werknemers met tal van aantrekkelijke extralegale voordelen voor hen en jou als werkgever? Wij begeleiden je stap voor stap.

Lees meer